קודם כל – מה זה EEG?
בדיקת EEG הינה בדיקת אלקטרואנצפלוגרם – כלומר, בדיקה של הפעילות החשמלית במוח. כל פעולה שהמוח מבצע מתווכת באותות חשמליים ובפעילות חשמלית, ובדיקת EEG היא בדיקה שממפה את הפעילות החשמלית הזאת ונותנת אינדיקציה על העברת האותות העצביים במוח.
בדיקת אי אי ג’י היא בדיקה חשובה מאוד בתחום רפואת המוח והעצבים (נוירולוגיה). בדרך כלל היא תפוענח על ידי נוירולוג או נוירולוג ילדים. כעת, נבין מה המשמעויות השונות של הבדיקה, מתי שולחים מטופלים לבדיקה זו, וכיצד בדיוק מבצעים אותה.
משמעות הבדיקה ואבחנות אפשריות שהיא מעלה
בכדי להבין בצורה מדויקת מה זה EEG, צריך להבין בדיוק מה המצבים בהם שולחים לבדיקה זו, ואילו מחלות ואבחנות היא יכולה להעלות.
בדיקת EEG היא בדיקה אליה שולחים כאשר יש חשד בפעילות חשמלית לא תקינה של המוח, שמתבטאת בפעילות יתר או תת פעילות של אזור מוחי כלשהו. המצב השכיח ביותר בו נרצה לבצע את הבדיקה הוא במטופלים עם פרכוס או חשד לפרכוס. בדיקת ה-EEG יכולה למפות אזורים של פעילות יתר או של תת פעילות במהלך הפרכוס, ובמצב של פרכוסים חוזרים גם לסייע באבחנה של אפילפסיה.
מצבים נוספים בהם נרצה לבצע בדיקת EEG הם כאשר עולה חשד למחלה זיהומית או אוטואימונית במוח (במקרים רבים, בשילוב עם בדיקת LP).
ה-EEG גם מסייע לבדיקת הפעילות המוחית ואיתור נזק מוחי במטופלים עם אבחנה מוחית ידועה, כמו גידול מוחי, חבלת ראש קשה או מצב של אנצפלופתיה.
נהוג גם לבצע בדיקת EEG למטופלים בקומה, בכדי לנסות להבין האם ישנה פעילות מוחית ובהתאם האם יש מקום לאבחנה של מוות מוחי.
בדיקת EEG מיוחדת גם מתבצעת במטופלים עם הפרעות שינה, בכדי לאתר את המקור והגורם לאותן הפרעות.
סוגים שונים של בדיקות EEG ואופן הביצוע שלהן
ישנם שלושה סוגים עיקריים של בדיקות EEG, השונים זה מזה באופן הביצוע שלהן ובדקויות החשובות שלהן – בדיקות EEG בערות, בשינה ובדיקת וידאו EEG. בהקשר זה גם חשוב לציין בדיקת EEG לילדים, שהיא סוג בפני עצמה אך מבצעים אותה בדומה ל-3 סוגי הבדיקות הקיימות. נפרט על כל אחת מהבדיקות ואופן הביצוע שלה:
- EEG בזמן ערות: בדיקת EEG בזמן ערות מתבצעת כאשר המטופל ער. במהלך הבדיקה מסומנות נקודות על הקרקפת של המטופל באמצעות טוש שנמחק בשטיפה, כשבכל נקודה כזו מורחים גל ייחודי שמשפר את איכות המגע החשמלי. לאחר מכן שמים על הראש קסדה מיוחדת עם אלקטרודות רבות, וכל אלקטרודה מחוברת לנקודה המסומנת על הקרקפת. בבדיקה שוכבים בעיניים עצומות וללא תזוזה לאורך 20-40 דקות, ונענים להוראות השונות של הטכנאי המבצע את הבדיקה.
ערב טרם הבדיקה יש לחפוף את השיער היטב עם שמפו, ולא למרוח כל תכשיר או ג’ל על השיער. בבדיקה עצמה יש צורך בשמפו, מסרק ומגבת – עבור ניקוי השיער אחריה. לפני הבדיקה ניתן לאכול ולשתות, אך להימנע מכל צריכה של קפאין (שמשפיע על הפעילות המוחית), ויש ליטול את כל התרופות הקבועות אותן נוטל המטופל. - EEG בשינה: בדיקת EEG בשינה מתבצעת כשהמטופל ישן, ומשום כך עליו להישאר ער בלילה שלפני הבדיקה. משום כך היא גם נקראת בדיקת EEG בחסך שינה – חסך השינה הוא מתוכנן ומיועד לכך שהמטופל יישן במהלך הבדיקה עצמה, שמתבצעת באופן זהה בדיקה המתרחשת בזמן ערות, ולאורך 45 דקות.
- וידאו EEG: בדיקת Video EEG היא בדיקה שונה וייחודית, המתבצעת לאורך מספר ימים. בבדיקה זו, שמיועדת להתאמת טיפול למטופלים עם אפילפסיה (בין השאר), המטופל מצולם כשהוא מאושפז במרפאה לאורך מספר ימים, והפעילות המוחית המדווחת ב-EEG מושווית להתנהגות ולפעילות של המטופל.