כאבי בטן – לאף אחד אין פטור
אין כמעט אדם שלא התלונן לפחות פעם אחת בחייו על כאבי בטן – קלים או חריפים, ממוקדים או מפושטים, עמומים או חדים. לעיתים מדובר בכאבים מוכרים שסיבתם ברורה למדי כמו כאבי מחזור, כאבים כתוצאה
מגזים וכו’. לעומת זאת, ישנם מצבים בהם אדם נתקף בכאבי בטן חריג ולא מוכר שאינו חולף ואשר עלול להוות תסמין למצב רפואי המחייב טיפול מיידי. במקרה כזה מומלץ לפנות לבירור אצל רופא המשפחה, שעשוי להפנות בהתאם לאבחנתו הראשונית לבירור מעמיק יותר אצל גסטרואנטרולוג, רופא נשים או אורולוג.
ישנם גורמים רבים לכאבי בטן
ישנם גורמים רבים לכאבי בטן, וברוב המקרים מדובר בגורמים כמו גזים או מחלה ויראלית שאינם דורשים השגחה רפואית או טיפול מיוחד. לעומת זאת, ישנם גורמים שעלולים להצביע על בעיה רצינית המחייבת התייחסות רפואית בהתאם. חשוב לזכור שבאזור הבטן מרוכזים איברים פנימיים רבים שכל בעיה באחד מהם עלולה להוות גורם לכאב הבטן. בין הגורמים לכאבי בטן ניתן למנות: מחלות ויראליות וחיידקיות, גזים, הרעלות מזון, כיבים בקיבה או בתריסריון, דלקת בלבלב, דלקת בדרכי השתן, אבנים בכיס המרה, אבנים בכליות ובדרכי השתן, בעיות גינקולוגיות, מחלות מעיים, אפנדיציטיס, צליאק, רגישות ללקטוז, כמו גם מחלות ממאירות, חסימת מעיים ועוד.
כאבים בבטן העליונה
כאבים בבטן העליונה הם פעמים רבות תסמין לפגיעה בחלק העליון של מערכת העיכול, בעיקר בוושט ובקיבה, או לפגיעה באיברים נוספים המצויים באזור זה. בין הגורמים העיקריים לכאבים בבטן העליונה נמנים: כיב קיבה שמתבטא בכאב בעיקר בצד ימין, ריפלוקס המלווה גם בצרבת, דלקת בלבלב שמאופיינת בכאב חריף שמקרין גם לגב, מחלות לב, דלקת כבד הפטיטיס ומחלות בכיס המרה.
כאבים בבטן התחתונה
כאבים בבטן התחתונה יצביעו לרוב על פגיעה כלשהי בפעילות המעי הגס והדק. הגורמים העיקריים להם הינם: עצירות המלווה בכאב עמום, אפנדיציטיס – דלקת התוספתן המאופיינת בכאב חריף בצד ימין, אבנים בכליות שגורמות לכאבים במותן ובטן תחתונה, מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס, בקע טבורי או מפשעתי, גידולים.
בדיקות לאבחון כאבי בטן
ישנן בדיקות שונות באמצעותן ניתן לזהות את הגורם לכאבי הבטן ולטפל בהתאם:
בדיקת בטן ידנית על ידי רופא – בבדיקה הגופנית אפשר לזהות הגדלה של הטחול והכבד, נפיחות, רגישות, נוקשות, מיימת ובקעים.
בדיקות דם – ספירת דם בה ניתן לבחון אם יש עלייה בכדוריות הלבנות המעידה על תהליך זיהומי או אנמיה המעידה על דימום. בדיקת תפקודי כבד דרכה ניתן לזהות פגיעה בכבד או בדרכי המרה. בדיקת מדדי דלקת המסייעת באיתור מחלת מעי דלקתית.
צילום בטן – צילום רנטגן המסייע בזיהוי של הגדלת איברים או חסימת מעיים.
אולטרסאונד בטן –בדיקה נפוצה המסייעת בהערכת פגיעה באברי הבטן השונים ובחלל הבטן.
בדיקת CT בטן – מסייעת בזיהוי בעיות אנטומיות, גידולים וכו’.
גסטרוסקופיה – בדיקה לאבחון בעיות במערכת העיכול העליונה, המתבצעת תחת טשטוש ובהחדרת אנדוסקופ דרך פי הנבדק.
קולונוסקופיה – בדיקה לאבחון מחלות במעי הגס, המתבצעת תחת טשטוש ותוך החדרת אנדוסקופ אל פי הטבעת של הנבדק. הבדיקה מאפשרת להסתכל ישירות אל חלל המעי הגס.