מהי טרשת נפוצה?
טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית דלקתית כרונית של מערכת העצבים המרכזית. המחלה מאופיינת בפגיעה של המערכת החיסונית בחלבון המיאלין העוטף את שלוחות תאי העצב. חלבון זה חיוני לתפקוד התקין
של מערכת העצבים המרכזית, ותוצאות הפגיעה בו עלולות להתבטא במוח ובעמוד השדרה. המחלה נקראת טרשת נפוצה מכיוון שנוצרים בה אזורים טרשתיים (פלאקים) בכל חלקי מערכת העצבים המרכזית. המחלה מופיעה בדרך כלל אצל אנשים בגילאי 40-20, ושכיחה יותר בקרב נשים.
הגורמים לטרשת נפוצה
כמו מחלות אוטואימוניות אחרות, לא ידוע מה גורם למחלת הטרשת הנפוצה. ההנחה היא שהמחלה פורצת כתוצאה משילוב של מספר גורמים, וביניהם רקע גנטי, השפעות סביבתיות, עישון ומחסור בכמות וויטמין D.
תסמיניה של הטרשת הנפוצה
אצל כל חולה טרשת נפוצה מופיעים תסמינים שונים בהתאם למיקום הפגיעה במערכת העצבים ולדרגת החומרה של המחלה. יש מטופלים שהמחלה שלהם קלה ואינה פוגעת כמעט בשגרת יומם, ויש כאלה שמחלתם קשה ומאופיינת בהתדרדרות עם השנים. בין התסמינים האפשריים נמנים: חולשה בגפיים ותחושת נימול, פגיעה בראייה, פגיעה בדיבור, רעד, חוסר יציבות ועייפות.
בדרך כלל המחלה מאופיינת בתקופות של התקפים והפוגות, כאשר בשנים הראשונות לאחר ההתפרצות, יש תסמינים שמופיעים וחולפים מאליהם. לעומת זאת, לעיתים יש פגיעה נוירולוגית שמופיעה בעת ההתקף ואינה חולפת לאחר שהוא עובר.
כיצד מאבחנים טרשת נפוצה?
לרוב, אבחון המחלה מתחיל בתשאול ובדיקה גופנית על ידי רופא משפחה. במידה והרופא חושד באפשרות של טרשת נפוצה, הוא יפנה את המטופל לבדיקה אצל נוירולוג. בשלב ראשון הנוירולוג ישלח את המטופל לבצע בדיקות דם על מנת לשלול מצבים זיהומיים או מחלות דלקתיות אחרות עם תסמינים דומים לאלו של טרשת נפוצה. באם נדרש המשך בירור, המטופל יופנה אל הבדיקות החשובות ביותר לאבחון טרשת נפוצה – MRI מוח ו- MRI עמוד שדרה, שיכולות להדגים את הנגעים הטרשתיים האפייניים למחלה. באם התמונה המתקבלת ב-MRI אינה מספיקה לאבחון, תבוצע בדיקת ניקור מותני, בה שואבים נוזל מתעלת השדרה.
דרכי טיפול בטרשת נפוצה
עד היום לא נמצאה תרופה שביכולתה לרפא טרשת נפוצה. עם זאת בשנים האחרונות חלה התקדמות בפיתוח וייצור תרופות המטפלות בתסמינים, מפחיתות את ההתקפים ואף מצליחות למנוע או להאט את התקדמות המחלה. במסגרת טיפול בטרשת נפוצה תרופות אלו ניתנות בטבליות או בזריקות. כמו כן, במקרה של התקף קשה, ניתנים סטרואידים בעירוי לווריד.
מלבד הטיפול התרופתי, מומלץ לחולי טרשת נפוצה להתמיד בטיפולי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק, שמסייעים לשמור על טווח התנועה והגמישות, ומאפשרים להמשיך בתפקוד יומיומי רגיל ככל האפשר.