מהו בקע וממה הוא נגרם?
בקע המוכר גם בשמות הרניה, שבר או קילה, הינו קרע בדופן שדרכו חודר איבר פנימי או חלק ממנו. כתוצאה מכך נוצרת בליטה שלעיתים האדם עצמו יכול לחוש בה על ידי מישוש. הבקע השכיח ביותר הוא בדופן הבטן
כאשר כ-75% מהבקעים הינם בקעים מפשעתיים. הבקע המפשעתי הוא מעין שק שנוצר בחלל הבטן באזור המפשעות, ואליו נכנסים איברים או חלקי איברים המצויים בחלל הבטן. בקע מפשעתי נגרם מהתרופפות של דופן הבטן באזור המפשעות, שיכולה להיות מולדת או נרכשת. בקע נרכש מופיע לרוב בגיל מבוגר יחסית ונובע מתהליך הדרגתי של היחלשות דופן הבטן עקב ההזדקנות.
תסמיני הבקע המפשעתי
במקרים רבים, התסמין הראשון לבקע הוא כאבים באזור המפשעה, המתחזקים בהפעלת מאמץ או בהזזת הרגליים. הכאבים הללו מקדימים את התסמין הנפוץ ביותר של הבקע המפשעתי – נפיחות באזור המפשעה. הנפיחות יכולה להופיע גם ללא כאבים, למעט בעת מאמץ גופני או שיעול. ברוב המקרים, שכיבה ומנוחה יעלימו את הכאב.
הסיכונים של בקע מפשעתי
בדרך כלל בקע מפשעתי גדל עם הזמן ואיתו גדלים גם הכאבים ואי הנוחות. הסכנה העיקרית היא בהיווצרות של כליאת בקע – כאשר איברים מחלל הבטן, לרוב מהמעי הדק, נכלאים בשק הבקע ואינם יכולים להשתחרר. כתוצאה מכך, לא תגיע אספקת דם לקטע של המעי שנכלא בתוך הבקע ועלול להיווצר נמק. מצב כזה מהווה סכנת חיים ומחייב פנייה מיידית אל מרכז רפואי וניתוח חירום. לרוב, כליאת בקע מופיעה במקום שכבר היה קיים בו בקע קודם לכן והיא מלווה בכאבים חזקים, התנפחות הבליטה הקיימת, בחילות והקאות והעדר יציאות.
כיצד מאבחנים בקע?
אבחון בקע נשען בעיקרו על מיומנויות האבחון של הרופא המבצע בדיקה גופנית של המטופל. כדי לאבחן בקע, הרופא צריך לשלול קודם כל אפשרות שהכאבים במפשעה ובבטן התחתונה נובעים מפתולוגיות אחרות שקשורות במערכות עצב, שריר ושלד כגון פריצת דיסק, דלקת במפרקי האגן, פגיעה בשריר המותן ועוד. זאת על מנת להימנע מניתוח מיותר. רופאים מיומנים יבצעו אבחנה כזו בקלות יחסית. לעיתים ייעשה שימוש באמצעי עזר כמו צילום רנטגן או אולטרסאונד בטן.
דרכי טיפול בבקע
בקע לא ייעלם מעצמו ואין גם טיפול תרופתי לבעיה. ניתן להקל אך ורק על התסמינים על ידי מנוחה או חגירת חגורת שבר שמספקת תמיכה לאזור הבקע. הטיפול היחידי להעלמת הבקע הינו ניתוח פשוט למדי. הניתוח אינו דחוף אלא אם נוצרת כליאת בקע המחייבת פעולה מיידית. בכל מקרה, מומלץ שלא לדחות ניתוח בקע לזמן רב מדי, על מנת למנוע החמרה של התסמינים או היווצרות כליאת בקע.