בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

בואו נדבר על גדוליניום

עמוד הביתבלוג › בואו נדבר על גדוליניום

גדוליניום – הכירו אותו מהיסוד

אם אתם או מי מקרוביכם עבר לאחרונה בדיקת MRI, יש סיכוי סביר שנתקלתם בשם גדוליניום מתגלגל בפיו של רופא זה או אחר. מדובר באותו יסוד טבעי שמשתמשים בו במידת הצורך בבדיקות MRI כחומר ניגוד,

בואו נדבר על גדוליניום
בואו נדבר על גדוליניום

בדיוק כמו שמשתמשים ביוד בבדיקות CT.

 

תשאלו איך הגדוליניום מסייע בפענוח MRI

כאשר הגדוליניום מוזרק לגוף הוא לא חודר לכל הרקמות בצורה שווה, והוא מאדיר את הרקמות שקולטות אותו טוב יותר. כך למשל, ההצטברות שלו גדולה יותר בתוך כלי דם של גידולים, וכך מתאפשר לזהות באמצעותו  את הגידול. בזכות הזרקת הגדוליניום, הגידול נראה בהיר יותר לעומת האזור הבצקתי סביבו שבקושי מושפע מהחומר. ויש לו עוד תכונה מועילה – הגדוליניום יעיל ביותר בסריקות מוח כי הוא  יכול לעבור את ה- Blood Brain Barrier, מחסום הדם-מוח. כתוצאה מכך, הוא מאפשר לבצע סריקה מהירה יותר מזו שמתבצעת ללא הזרקתו, ולספק לרופא נוירולוג אבחון פתולוגיות ברור ומהיר. לכן, בדרך כלל כל מרכז רפואי שמבצע MRI פרטי לסריקה מוחית משתמש בחומר הניגוד.

 

תופעות לוואי שוליות, אם בכלל

אצל חלק קטן מהנבדקים שמוזרק להם גדוליניום, יכולות להופיע תופעות לוואי קלות הכוללות כאב ראש, בחילה, הקאות או סחרחורת. כל התופעות הללו נעלמות זמן קצר לאחר ביצוע ההזרקה. ישנם מטופלים המדווחים על תחושת קור בידיים בעת ההזרקה, אך מדובר בתחושה שאין לה שום משמעות מבחינה רפואית. במקרים נדירים יכולה להופיע תגובה אלרגית לגדוליניום שמתבטאת בפריחה וגרד.

 

ושאלת השאלות  – האם גדוליניום מסוכן לאדם?

ככלל, הגדוליניום הוא חומר בטוח שמומלץ על ידי ה-FDA האמריקאי.  מאז שאושר השימוש בו בשנת 1998, הוא הוזרק למיליוני אנשים ללא בעיות חריגות, למעט אם דובר באנשים בקבוצת סיכון הסובלים מתפקוד כלייתי לקוי. אמנם בצורתו הטבעית גדוליניום הוא חומר רעיל אך לצורך בדיקת ה-MRI קושרים אותו לחומרים נוספים שמבטלים את רעילותו לחלוטין. אצל אנשים עם תפקוד כלייתי תקין, כ-90% מהגדוליניום שהוזרק לפני הבדיקה, יתנקז לאחר 24 שעות דרך הכליות והשתן אל מחוץ לגוף.

הסיכון של שימוש בגדוליניום בא לידי ביטוי במצב נדיר הנקרא ליפת כלייתית מערכתית, שיכול להתרחש בקרב קבוצה קטנה של חולים הסובלים מאי ספיקת כליות. עם זאת, לאחרונה פורסמו מחקרים המצביעים על נטיית הגדוליניום להצטבר במוח ובאזורים אחרים בגוף גם אצל אנשים עם תפקוד כלייתי תקין, בעיקר אם קיבלו מנות חוזרות של החומר.  חשוב לציין כי מדובר במקרים מעטים ביותר בעולם, אף לא אחד מהם בישראל. לאור המחקרים הללו, בסוף 2017 ה-FDA הוסיף הנחיות בטיחות בנושא השימוש בגדוליניום, ואף חייב את היצרנים לערוך עוד מחקרים להערכת רמת בטיחותו.

נכון להיום לא נמצאו עדויות לסכנה כלשהי כתוצאה מהצטברות הגדוליניום במוח או באזורים אחרים. למרות זאת, המלצת ה-FDA  היא להמשיך ולהשתמש בחומר הניגוד רק במקרים בהם הוא חיוני, ולהימנע משימוש בו בסריקות MRI שגרתיות.

 

בשורה התחתונה, מה תעשו אם קיבלתם הפניה לסריקת MRI?

פשוט מאוד, בדקו עם הרופא המפנה אם חיוני לבצע את  הבדיקה עם הזרקת גדוליניום. מן הסתם, הסיכון בשימוש בגדוליניום מזערי לעומת התועלת שהוא עשוי להביא מבחינת האבחון. כמו כן, חשוב לציין בפני הרופא כל מידע לגבי מצבכם הבריאותי ובעיקר לגבי תפקוד הכליות, וכן לגבי מספר ההדמיות שבוצעו לכם עם גדוליניום ומתי בוצעו, האם המטופלת בהריון וכו’.

מחלקת נוירולוגיה רופאים

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין