מהי אמפיזמה (נפחת)?
אמפיזמה היא מחלת ריאות חסימתית כרונית, הנגרמת כאשר נאדיות הריאה (Alveoli – חללי האוויר שנמצאים בריאות), מתנפחות ודפנותיהן נהרסות. ניפוח הנאדיות פוגע
בתפקוד הריאות וגורם לקוצר נשימה. אצל חולי אמפיזמה, הריאות מאבדות מגמישותן ואינן מצליחות להתכווץ. הן מתרוקנות רק באופן חלקי ולא יכולות להתמלא באוויר טרי. הרס הנאדיות גורם לירידת שטח הפנים הריאתי ופוגע ביכולת שחלוף הגזים של הריאות. לפיכך, חולי נפחת מסוגלים לשאוף רגיל אך מתקשים לנשוף. לאמפיזמה יש דרגות חומרה שונות, כאשר הלוקים במחלה בדרגה קלה עלולים לחוש אי נוחות כלשהי אך הם חיים ללא מוגבלות. לעומת זאת, במקרים חמורים, ניתן לאבד את יכולת הנשימה ולהגיע לאי ספיקה נשימתית.
גורמי הסיכון לאמפיזמה
- עישון רב וממושך – אנשים המעשנים שנים רבות בצורה כבדה נמצאים בסיכון גבוה ללקות במחלות ריאות בכלל ובאמפיזמה בפרט.
- גיל – המחלה מתפתחת באופן הדרגתי, ולפיכך עם העלייה בגיל, כאשר חלה ירידה בנפח הריאות ובתפקודי הנשימה, קיים סיכון רב יותר לפתח אמפיזמה.
- חשיפה למזהמים – אנשים שעובדים בסביבה שחשופה למזהמים של דרכי האוויר כגון כימיקלים, כותנה ועוד, נמצאים בסיכון מוגבר ללקות במחלה.
- גורם תורשתי – אצל אחוז נמוך מאוד של חולים (5-3 אחוזים) הנפחת נגרמת על רקע חסר תורשתי של חלבון בשם Alpha-1 Antitrypsin – AAT.
תסמיני האמפיזמה
תסמיני האמפיזמה מופיעים רק לאחר שנגרם לריאות נזק משמעותי. אדם יכול ללקות באמפיזמה המתפתחת בהדרגתיות במשך שנים רבות, ולא להרגיש בתסמינים כלשהם. בהתאם לכך, מומלץ שמעשנים ואנשים הנמצאים בקבוצת הסיכון למחלות ריאות, לא ימתינו להופעת תסמינים, אלא יקפידו על מעקב שוטף אצל רופא ריאות, ויבצעו בדיקת תפקודי ריאות ( ספירומטריה ) כמו גם בדיקות דם למחלות ריאה.
התסמין הבולט ביותר הוא קוצר נשימה שהולך וגדל בהדרגה ככל שהמחלה מתפתחת. בהתאם לכך, חולי הנפחת מתקשים לבצע פעילות גופנית הכרוכה במאמץ כלשהו ונעשים מוגבלים. בשלב מאוחר יותר, קוצר הנשימה עלול להופיע גם במצבי מנוחה ולגרום לסבל רב לחולה. לעיתים יש גם קושי בדיבור בשל קוצר הנשימה.
כיצד מאבחנים אמפיזמה?
אבחון אמפיזמה נעשה בדומה לאבחון מחלות ריאה חסימתיות אחרות. לרוב, המטופל ייבדק תחילה על ידי רופא ריאות שיבחן את ההיסטוריה הרפואית, גורמי הסיכון וסימנים המעלים חשד למחלה. הבדיקה העיקרית לאבחון אמפיזמה היא ספירומטריה – בדיקת תפקודי ריאות. ניתן לבצע גם בדיקות דם למחלות ריאה הבודקות את הגזים בדם או צילומי חזה וסיטי, אך אלו לא יספקו תוצאות ודאיות כמו הספירומטריה.
טיפול באמפיזמה
ניתן לטפל באמפיזמה על ידי מרחיבי סמפונות וסטרואידים שנוטלים בשאיפה. ישנם מקרים בהם נדרש להשתמש בחמצן. עם זאת חשוב לדעת, כי בדומה לכל מחלות הריאה החסימתיות, הטיפול באמפיזמה אינו יכול להביא לריפוי והחלמה אלא נועד להקל על התסמינים, לשפר את איכות החיים ולמנוע התדרדרות נוספת של המחלה. חולי אמפיזמה שממשיכים לעשן מסתכנים בהתדרדרות המחלה ובפגיעה משמעותית בבריאותם.