מהי אטופיק דרמטיטיס – אסתמה של העור
אטופיק דרמטיטיס או בשמותיה המדעיים, אסתמה של העור או דרמטיטיס אטופית, הינה מחלה דלקתית כרונית של העור. המחלה עלולה להופיע בכל גיל אך פוגעת בעיקר בתינוקות וילדים קטנים, ולראיה כ-10%-20%
מאוכלוסיית התינוקות והילדים בעולם לוקים בה. ב-65% מהמקרים היא מופיעה כבר בגיל ינקות וב-90% מהמקרים היא תופיע לפני גיל חמש. מחקרים שנערכו בנושא העלו כי אצל כמחצית מהילדים המחלה חולפת עם התבגרותם.
אנשים רבים חוששים כי מצב של אטופיק דרמטיטיס מדבק אך המחלה אינה מדבקת ואף לא מסוכנת. עם זאת, היא עלולה להימשך לאורך זמן ולפגוע באיכות החיים בצורה משמעותית. במצב קיצוני של אסטמת עור כאשר מופיעה פריחה בכל הגוף, המחלה עלולה לגרום להפרעות בוויסות חום הגוף ולאובדן נוזלי, לכן במקרים כאלה יש לפנות אל רופא עור או מרכז רפואי, לקבל טיפול ולהיות במעקב.
כמחצית מהילדים יפסיקו לסבול מהמחלה, ואילו מחציתם ימשיכו לסבול ממנה גם כשיהיו אנשים מבוגרים.
אטופיק דרמטיטיס מבוגרים
למרות השכיחות הגבוהה יותר אצל ילדים, כשמדובר על אטופיק דרמטיטיס מבוגרים אינם חסינים לחלוטין. ישנם מבוגרים ש”סוחבים” את המחלה כבר מילדותם וממשיכים לסבול מתסמיני אסתמה או אלרגיה בדרכי הנשימה, וישנם כאלה שחווים התפרצות של אטופיק דרמטיטיס בגיל מבוגר.
מה גורם למחלה?
עד היום לא ידוע מהו הגורם המדויק של אטופיק דרמטיטיס. ההנחה היא כי מדובר בשילוב של שני גורמים: הפרעה בשלמות העור, שמאפשרת חדירת חומרים מגרים יחד עם פעילות יתר של המערכת החיסונית. הפגיעה המרכזית במחלה זו מתבטאת בהפרעה בתפקוד העור כמחיצה, חלקה על רקע גנטי וחלקה בעלת רקע סביבתי.
ישנם מספר גורמים שעלולים להחמיר את המחלה: יובש של העור, חומרים מגרים ובמקרים נדירים גם מזונות מסוימים. מן הראוי להתייעץ עם רופא לפני שנמנעים ממזון כזה או אחר.
תסמיני אטופיק דרמטיטיס
אטופיק דרמטיטיס מאופיינת בתסמין כמו פריחה עורית בגוון אדמדם שמלווה בגרד וביובש. פיזור הפריחה משתנה בהתאם לגיל – בגיל ינקות היא מופיעה בקרקפת, פנים, ברכיים ומרפקים. מגיל שנתיים ומעלה היא מופיעה בקיפולי הגוף – צוואר, מרפקים, ברכיים וכו’. גם אצל ילדים המיקום העיקרי של הפריחה הוא בקפלי הגוף – ירכיים, מפרקים, ברכיים וכו’. אצל מבוגרים הפריחה יכולה להופיע באזורי גוף שונים, והם יכולים לחוות גם תסמינים כגון אדמומיות, יובש, גרד, חספוס וקילוף בעור, קוצר נשימה ולעיתים גם נזלת אלרגית.
כיצד מאבחנים אטופיק דרמטיטיס?
אבחון אטופיק דרמטיטיס מתבסס על תשאול שעורך רופא עור למטופל, בדיקות גופניות שהוא עושה לו וכן בדיקות מעבדה. רופא עור מיומן יוכל לאבחן את המחלה בהתאם לתופעות המרמזות על קיומה: תפרחת בפיזור אופייני המלווה בגרד, הופעת המחלה בינקות, מהלך ממושך שלה, ורקע אישי ומשפחתי של מחלות אלרגיה אחרות.
טיפול באטופיק דרמטיטיס
ניתן לטפל באטופיק דרמטיטיס בדרכים שונות המביאות להקלה ולשיפור התסמינים.
אצל תינוקות מומלץ לטפל באופן הבא:
- שימון העור מספר פעמים ביום ע”י קרם לחות. הדבר מקל על היובש שמהווה בסיס להתפתחות המחלה. ממחקרים שנערכו בתחום עולה כי שימון עור התינוק בצורה רציפה עשוי אף למנוע את התפתחותה של המחלה.
- רחצה יומיומית באמבט פושר עם שמן אמבט.
- לבישת ביגוד קל שעשוי 100% כותנה ואינו צמוד לגוף.
- הימנעות ממגע עם חומרים מגרים כגון חומרי ניקוי או בשמים.
מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס מטופלים לרוב בשיטות שונות כגון: היגיינה ושימון העור, משחות טבעיות, טיפול בצמחי מרפא, דיקור סיני ולעיתים גם טיפולים תזונתיים.