זימון תור אונליין
מהי אורטיקריה?
אורטיקריה (Urticaria, חרלת או סרפדת בעברית) היא סוג של פריחה בעור, שמהווה את אחת התופעות העוריות השכיחות ביותר בעולם הרפואה. אורטיקריה מתבטאת על פי רוב באזורים אדומים בעור שיש בהם גרד משמעותי. אורטיקריה תהיה במקרים רבים בעלת הופעה לא ספציפית, והיא יכולה להופיע בתור נגעים אדומים ממוקמים באותה מידה שהיא יכולה להופיע במיקומים שונים בגוף ללא כל סדר ברור. במקרים מסוימים, הפריחה יכולה להיות בעלת תבנית “מטרה” בה יש שוליים אדומים עם מרכז בהיר יותר. במקרים אחרים אורטיקריה תיראה יותר כמו כוויה, ואף יש מקרים בהם כמה אזורים אדומים מתאחים לכדי אדמומיות רציפה וגדולה יותר.
מה מוביל להופעת אורטיקריה?
אורטיקריה היא תופעה אוטו-אימונית, כלומר תופעה שמתרחשת כתוצאה מפעילות של מערכת החיסון ולא כתוצאה מזיהום חיצוני כלשהו. במרבית המקרים, האורטיקריה תהיה תוצאה של תגובת אלרגיה בעור – מגע של חומר לא מזיק שהגוף מזהה בטעות כמזיק, ולכן מגיב בתגובה חיסונית מוגברת שמובילה להופעת הפריחה. במקרים אחרים ונדירים יותר, פעילות מערכת החיסון הזאת תתקיים לא כתוצאה מחשיפה לחומר כלשהו אלא מגורם פנימי, כמו מחלות אוטואימוניות, דלקות פרקים ואפילו גידולים סרטניים נדירים.
אורטיקריה חריפה מול כרונית
לאורטיקריה יכולים להיות שני מופעים שונים – מופע אקוטי (חריף) ומופע כרוני:
- אורטיקריה חריפה היא הפריחה השכיחה יותר, והיא מופיעה באופן פתאומי ומהיר, ונעלמת באופן מהיר בהתאם (לרוב תוך כמה ימים). אנשים שסובלים מאלרגיות עוריות או נחשפים לחומרים מזיקים אחרים בהחלט עשויים לחוות מופעים חוזרים ונשנים של אורטיקריה חריפה, שמתלקחת בכל פעם שישנה חשיפה לחומר האלרגני ונעלמת אחרי שהחשיפה נגמרת.
- אורטיקריה כרונית היא נדירה יותר (שליש מהמקרים), כשבמקרים כאלה הפריחה תופיע ליותר משישה שבועות ללא כל היעלמות או דעיכה, ולעתים אפילו תתפשט ולא תישאר ממוקמת. מקרים של אורטיקריה שאינה תוצאה של אלרגיה בדרך כלל יהיו כאלה, אך גם כאן הגורם השכיח ביותר הוא אלרגיה, עם חשיפה יום-יומית לחומר האלרגני (בבית או במקום העבודה).
האם אורטיקריה היא מסוכנת?
ברוב המקרים, אורטיקריה היא סימפטום של אלרגיה עורית ואינה מסוכנת. עם זאת, יש מקרים בהם אורטיקריה מופיעה יחד עם סימפטומים נוספים, שיכולים ביחד להוות סימן של מצב מסוכן:
- סימני אלרגיה: במידה והאורטיקריה מופיעה יחד עם סימנים נוספים לתגובה אלרגית כללית (ולא רק עורית), מדובר במצב חירום בו צריך לטפל בהקדם האפשרי. סימנים אלה כוללים הקאות, קשיי נשימה, כאבי בטן, הכרה מעורפלת ועוד.
- דלקות פרקים: אם האורטיקריה מופיעה יחד עם סימני דלקת, כאבים ורגישות בפרקים, יתכן שהיא חלק ממחלה אוטואימונית רחבה יותר.
איך מאבחנים מקרי אורטיקריה?
אבחון של אורטיקריה מבוסס על בדיקה של רופא עור. מומחים ברפואת עור ידעו לזהות אורטיקריה במבט ובמגע בלבד בדרך כלל, ובשילוב בדיקה ושיחה עם המטופל בדרך כלל יצליחו להגיע לאבחנה. הבדיקה האבחנתית המובהקת והטובה ביותר לאבחנת הגורם לאורטיקריה היא תבחיני מטלית – תבחין מטלית הוא סוג של בדיקת אלרגיה, בה חושפים את עור המטופל לחומר שחשוד כגורם לאלרגיה באופן מינימלי, באמצעות מדבקה מיוחדת. את המדבקה מסירים ובודקים את תגובת העור לאחר 48-72 שעות – ובמידה וישנה תגובה אלרגית, ניתן לאבחן את המטופל באורטיקריה כתוצאה מאלרגיה עורית.
מי הרופא המטפל במצבי אורטיקריה?
בניגוד למצבי אלרגיה כלליים, בהם הרופא המטפל הוא אלרגולוג, במרבית המקרים אורטיקריה תהיה מטופלת על ידי מומחים ברפואת עור, במיוחד אלה המתמחים בתחום האלרגיה העורית. הסיבה לכך היא שמדובר בתופעה עורית בעיקרה, שמופיעה בדרך כלל בעור בלבד ללא קשר לאלרגיות כלליות – ולכן הטיפול בה יהיה עורי בהתאם.
איך מטפלים באורטיקריה?
הטיפול הטוב ביותר לאורטיקריה שנגרמת כתוצאה מאלרגיה היא הימנעות ממגע עם החומר שמוביל לתגובה האלרגית. אם כבר הופיעה פריחה כזאת, הטיפול יהיה בדרך כלל עם כדורים אנטי-היסטמינים כמו פניסטיל או לורסטין. במצבים של אורטיקריה כרונית בדרך כלל מטפלים עם כדורים בעלי פעילות מדכאת חיסון כמו ציקלוספורין או מונטלוקסט. במקרים קיצוניים, הטיפול יכול להתבצע באמצעות תרופות ביולוגיות שניתנות בהזרקה – אך אלה בדרך כלל מצבים מפושטים, קשים ובעיקר נדירים.