בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

גאוט – מדריך המחלה

עמוד הביתמחלקת ראומטולוגיה › גאוט – מדריך המחלה
גאוט – מדריך המחלה
גאוט – מדריך המחלה

גאוט – תל אביב מדיקל סנטר

מחלת גאוט (Gout,פּוֹדַגְרָה, Podagra) מטופלת במסגרת מחלקת ראומטולוגיה של תל אביב מדיקל סנטר. גאוט, או בעברית שיגדון, היא מחלה ראומטולוגית יחסית שכיחה שפוגעת במפרקים ספציפיים בגוף, ויכולה להוביל לתסמינים כמו כאב משמעותי ונפיחות, ויכולה להוביל אפילו לאובדן תפקוד במפרקים הפגועים ולפגיעה משמעותית באיכות החיים של הסובלים ממנה. ניתן להבין אם כן כי גאוט מחלה משמעותית ביותר, ובתל אביב מדיקל סנטר ניתן לקבל עבורה אבחון, ייעוץ וטיפול של ראומטולוג פרטי, בכיסוי מלא או חלקי עבור בעלי ביטוחי בריאות פרטיים או ביטוחים משלימים מתאימים.

מה זה גאוט?

אם אתם שואלים את עצמכם מה זה גאוט, נפתח ונסביר כי גאוט היא סוג של דלקת פרקים, שנגרמת כתוצאה מהצטברות בגוף של חומצות שתן בשל חוסר פינוי מספיק שלהן בכליה או בשל ייצור יתר שלהן. מצב זה, שקרוי גם היפראוריצמיה (Hyperuricemia), גורם להצטברות של החומצה האורית במפרקים ו/או בכליות, וכך הוא יוצר דלקות פרקים אופייניות שיכולות להוביל עד לאובדן צורה ותפקוד של המפרקים הפגועים. בפגיעה הכלייתית, המחלה מובילה בדרך כלל לאירועים חוזרים של אבנים בכליות.
אצל גברים מחלת גאוט נפוצה יותר מאשר בקרב נשים, והיא מופיעה בעד כ-2.5 אחוז מכלל הגברים הבוגרים, בשכיחות הולכת ועולה ככל שהגיל מתקדם. גורמי סיכון הם השמנה, צריכה מוגברת של אלכוהול וכן היסטוריה משפחתית של גאוט – כאשר יש חשד להתפרצות גאוט מחלה קודמת במשפחה מחזקת את האבחנה. ברמת ההגדרה, גאוט היא מחלה ראומטולוגית – דלקת פרקים כרונית, והטיפול בה בהתאם מתבצע על ידי ראומטולוגים.

התקף גאוט מה עושים?

מחלת גאוט היא מחלה עם אופי התקפי – דלקת הפרקים תתפרץ אחת לתקופה מסוימת (ככל שהמחלה קשה ומתקדמת יותר, התכיפות עולה והפגיעה יכולה להיות קבועה). כל התקף כזה מטופל ומדוכא, כשהטיפול האפקטיבי ביותר הוא זה שמצליח לדחות את ההפרש בין ההתקפים ככל הניתן. עם זאת חשוב לדעת במצב של התקף גאוט מה עושים – ולא רק כיצד למנוע התקפים. בהתקף גאוט הטיפול הטוב ביותר הוא תרופתי:

  • נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs) כמו איבופרופן (אדוויל/נורופן) או דיקלופנק (וולטרן).
  • קולכיצין היא תרופה שפועלת ספציפית נגד התקפי גאוט ובמקרים רבים השימוש הראשוני יהיה בה, אך חשוב לציין שהיא פוגעת בכבד ובכליות וחשוב לנטר את מצבם מרגע תחילת הטיפול בתרופה.
  • סטרואידים כמו פרדניזון, לעתים בהזרקה ישירות למפרק הפגוע.

מלבד זאת, חשוב להיות במנוחה (במקרים קיצוניים יתכן אפילו צורך באשפוז) ולא להפעיל עומס על המפרק הפגוע במהלך ההתקף.

מחלות גאוט – וידאו

מחלת גאוט מה מומלץ לאכול?

חלק גדול מהמשטר הטיפולי אצל חולי גאוט הוא תזונתי. נמצא כי תזונה שמפחיתה את כמות החומצה האורית בדם היא התזונה הבריאה יותר עבור חולי גאוט, שמסייעת בהארכת הזמן שבין ההתקפים. לכן, חשוב לדעת במצב של מחלת גאוט מה אסור לאכול, וכמובן שגם אילו מזונות הם מומלצים ומועילים עבור חולי גאוט. את רשימת המזונות האסורים והלא מומלצים נוסיף בהמשך, ובינתיים נציין את אלה המומלצים:

  • אגוזים וקטניות מהווים מקור מרכזי של חלבון עבור חולי גאוט, שכן מדובר במקורות טבעיים של חלבון שאינם עשירים בחומצה אורית.
  • מזונות עשירים בוויטמין C כמו פירות הדר הם מזונות בעלי אפקט שמנמיך את ריכוז החומצה האורית בדם.
  • קפה בכמות סבירה (עד 3-4 כוסות ביום) נמצא כקשור לרמות נמוכות של חומצה אורית.
  • מוצרי חלב בכמות סבירה (מנה או שתיים ביום) יכולים לסייע גם הם.

מערכת שיווי משקל באוזן - ורטיגו

איך מאבחנים גאוט?

מטופלים שחושדים שהם סובלים מגאוט צריכים לדעת איך מאבחנים גאוט, וכך להיות מוכנים לתהליך האבחון. התלונה הראשונית של המטופל תהיה בדרך כלל על דלקת במפרק, כאבים ונפיחות, ולעתים כבר הגבלה מסוימת בתנועה ובתפקוד של המפרק. הדלקת תתחיל לרוב באופן פתאומי ומהיר, ותרגיש ממש כמו מכה חמורה מבחינת הכאבים והנפיחות – אך ללא סיפור של חבלה בפועל.
לאחר בדיקת הרופא והבנת מהלך המחלה, המטופל יישלח לרוב לבצע בדיקות מעבדה ובדיקות הדמיה. בבדיקות מעבדה ניתן למצוא רמות גבוהות של חומצה אורית בדם אצל חולי גאוט, וניתן גם לשאוב את הנוזל המפרקי ולחפש בו את גבישי החומצה האורית באמצעות מיקרוסקופ. בדיקות ההדמיה המרכזיות בהן משתמשים לאבחון מחלת גאוט הן אולטרסאונד (בו רואים במפרק סימן של “סהר כפול” אופייני) וגם סי.טי (בו ניתן לראות צבע מסוים של גבישי החומצה). עם זאת, במרבית המקרים האבחנה תהיה פשוט קלינית – על בסיס מראה המפרק, סיפור המחלה והתפרצותה ו/או היסטוריה אישית או משפחתית. כל האמצעים לאבחון גאוט, לרבות ציוד המעבדה הנחוץ והראומטולוגים בעלי הניסיון הקליני העשיר וההיכרות עם המחלה – זמינים דרך תל אביב מדיקל סנטר.

איך מטפלים בגאוט?

בשביל להבין איך מטפלים בגאוט, חשוב להבין כי הטיפול מתחלק ל-2 סוגי טיפול שונים: טיפול בהתקפים וטיפול כרוני. על הטיפול בהתקפים כבר דיברנו – בהתקפים מטפלים באמצעות קולכיצין, תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים (NSAIDs) ו/או סטרואידים. כעת חשוב לדבר על הטיפול הכרוני בגאוט, שניתן כאשר המטופל סבל מ-2 התקפים לפחות ו/או סבל מפגיעה כלייתית. במצב זה, הטיפול היעיל והוותיק ביותר הוא באמצעות אלופורינול – תרופה שמאזנת את רמת החומצה האורית בדם, ויכולה להינתן אפילו במצבים קיצוניים של פגיעה בכליות.
ישנן אפשרויות נוספות של טיפול תרופתי כרוני לאיזון החומצה האורית – וכדאי להתייעץ על כך עם הרופא המטפל. מלבד זאת, חלק משמעותי מהטיפול הכרוני בין התקפים הוא הקפדה על ההנחיות התזונתיות המומלצות לחולי גאוט. בתל אביב מדיקל סנטר ניתן לקבל מענה טיפולי שלם ומלא במצבי גאוט, גם באבחון והטיפול הראשוניים בהתקפים וגם עבור טיפול כרוני וארוך טווח.

מה זה גאוט שיגדון?

יכול להיות ששמעתם את המושג “גאוט שיגדון”, ושאלתם את עצמכם מה זה גאוט שיגדון. התשובה לכך היא פשוטה – פשוט מחלת גאוט. שיגדון הוא השם העברי למחלה, ולעתים בעברית השמות משורבבים יחד זה עם זה.

גאוט תרופות סבתא

גאוט היא מחלה ותיקה ומוכרת מאוד, ובהתאם לכך יש עבור גאוט תרופות סבתא רבות – דובדבנים, ג’ינג’ר, סלרי ותה סרפדים, למשל. למרות שלחלק מתרופות הסבתא יש תכונות שמסייעות בהורדת החומצה האורית בגוף, אף אחד מהם לא מספיק בשביל לטפל בהתקף גאוט חמור או למנוע התקפים באופן משמעותי. לכן, גם אם בוחרים להשתמש בתרופות סבתא, מומלץ לפנות גם לטיפול רפואי ותרופתי להתמודדות טובה עם המחלה.

מאכלים אסורים לחולי גאוט

כאמור, יש לא מעט מאכלים אסורים לחולי גאוט, וגם מאכלים שאינם אסורים אך מומלץ לצרוך אותם בצורה מוגבלת מאוד. המאכלים הללו כוללים בין היתר:

  • אלכוהול הוא המזון (או השתייה) הקשור במידה הרבה ביותר להתפרצות התקפי גאוט. בהתקפי גאוט ובתקופות בהן סובלים מהתקפים תכופים, אסור לשתות אלכוהול לחלוטין. לחולי גאוט שאינם במצב פעיל של התקף מומלץ לצרוך מנת אלכוהול אחת ביום לכל היותר, וגם את זה רצוי לצמצם ככל הניתן.
  • בשר אדום ואיברים פנימיים הם מזונות עשירים מאוד בחומצה אורית, ומומלץ שלא לצרוך אותם כלל או להמעיט מאוד בצריכה שלהם בכדי למנוע התקפים.
  • מיצים ומשקאות ממותקים הם דבר שמומלץ שלא לצרוך כלל עבור חולי גאוט.
    בכל מקרה, טיפול של תזונאים מוסמכים הוא מומלץ ואף נדרש עבור כל מי שמאובחן עם גאוט. במסגרת הטיפול נבנה למטופל תפריט מפורט שמסביר בדיוק מה וכמה מותר למטופל לצרוך.

גאות נכות – האם הסובלים מגאוט זכאים לקבל זכויות רפואיות כלשהן?

כפי שהסברנו, התקפי גאוט יכולים להיות בעלי השפעה משמעותית ביותר על התפקוד של המטופל, ובמקרים קשים גם להוביל להגבלה עד כדי השבתה של פעילות מפרקים מסוימים בגוף. לכן, אחת הסוגיות המרכזיות היא בהקשר של גאוט נכות – האם הסובלים מגאוט זכאים לקבל זכויות רפואיות כלשהן? התשובה לשאלה הזאת היא כן. בהתאם לחומרת המחלה, ניתן לקבל עבורה אחוזי נכות. במצבים של אובדן כושר עבודה בשל הפגיעה במפרקים, החולים בהחלט זכאים לקבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ו/או הביטוח הפרטי. במידה ונדרשת עבור כך חוות דעת רפואית של ראומטולוג מומחה אודות התפתחות המחלה וחומרתה – זהו שירות בסיסי שניתן לקבל ברמה הגבוהה ביותר דרך תל אביב מדיקל סנטר.

טיפול בגאוט בתל אביב מדיקל סנטר

גאוט היא מחלה ראומטולוגית לא פשוטה ויחסית נפוצה, שמטופלת במסגרת מחלקת הראומטולוגיה של תל אביב מדיקל סנטר. החל משלב האבחון, דרך כל הבדיקות אותן צריך לבצע ועד יצירת תוכנית הטיפול השלמה והמלאה לכל מטופל – בתל אביב מדיקל סנטר ניתן לקבל את המענה השלם לכל חולה גאוט, והכל תחת קורת גג אחת.

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין