הערכת מסוכנות בתל אביב מדיקל סנטר
במרכז הרפואי תל אביב מדיקל סנטר אנו מבצעים הערכת מסוכנות לאובדנות על ידי פסיכיאטר ילדים או קרימינולוג קליני. מומחי המרכז המנוסים עברו הכשרה ייעודית, המאפשרת להם לספק חוות דעת מומחה מקצועית ומוקפדת לצורך הערכת מסוכנות. לעתים כחלק מהצעה לטיפול תתבקשו להתייעץ גם עם פסיכולוג ילדים או פסיכולוג חינוכי – אלי גרטי להשלמת מעגל הטיפול.
הערכות מסוכנות נערכות אצלנו בדיסקרטיות מלאה ובמלוא הרגישות, הן כלפי הילד והן כלפי משפחתו. במקרים של פניית הורים בעקבות איום אובדני של הילד, אנו נערכים לקבל את הילד לאבחון במהירות המרבית ולהוציא הערכת מסוכנות קלינית מהיום למחר.
מתי יש צורך בהערכת מסוכנות?
ישנם מצבים בהם ילדים מתבטאים באמירות אובדניות כגון: “בא לי להתאבד”, “נמאס לי מהחיים האלה” וכו’. לעיתים ואולי אף ברוב המקרים אלו אמירות שאין מאחוריהן דבר, אך לפעמים הן יכולות להוות איתות או אור אדום המצביע על מצוקה של הילד. על פי הוראות משרד החינוך, אם אמירות כאלה נשמעות על ידי מי מצוות בית הספר, אין לעבור לסדר היום ויש לבחון את מידת הרצינות והמסוכנות שלהן באמצעות אבחון של מטפל בבריאות הנפש. ניתן להבין את ההחמרה וההקפדה בעניין זה לאור העובדה שהיו דברים מעולם – מקרים שבהם ילד או ילדה ביטאו אמירות אובדניות שהסתיימו בטרגדיה או בניסיון לפגיעה עצמית. על מנת להימנע מפספוס של אותות מצוקה כגון אלה, יועצת בית הספר מזמנת את הורי הילד, ודורשת כי יבצעו הערכת מסוכנות לאובדנות, שרק לאחריה הילד יורשה לשוב לבית הספר.
תהליך הערכת מסוכנות לילד
הערכת מסוכנות לאובדנות עבור ילדים מתבצעת כאמור על ידי מומחה קליני, פסיכיאטר או קרימינולוג קליני, שנפגש לשיחות אבחוניות נפרדות עם הילד ועם הוריו, פעם או פעמיים במידת הצורך. במהלך המפגש הנמשך בין שעה לשעתיים, המומחה יבחן מהו המקור להתבטאויות האובדניות, האם הילד מבין מה הוא אומר ומהן ההשלכות של מעשה אובדני, וכמובן – האם עומדת מאחוריהן סכנה של ממש. בתום אבחון קפדני וזהיר, המומחה עורך חוות דעת טיפולית, המפרטת את הממצאים והמסקנות שהעלה, תוך ציון מידת המסוכנות, ובמידת הנדרש – המלצות לשיקום ו/או תוכנית טיפול שיבוצעו אף הם במסגרת מקצועית על ידי מומחים בתחום.
הערכות מסוכנות נוספות
הערכות מסוכנות נערכות גם למבוגרים. לעיתים, מעבר להערכת המסוכנות עצמה, המאבחן בודק נתונים כגון: האם נאשם כלשהו כשיר לעמוד לדין או לתת עדות בבית משפט, בדיקת טענות לגבי אי שפיות במהלך ביצוע עבירה, בחינת הפוטנציאל של המטופל לשיקום/גמילה ועוד.