טיפול בשלבקת חוגרת בתל אביב מדיקל סנטר
במסגרת מחלקת המחלות הזיהומיות של תל אביב מדיקל סנטר ניתן לאתר, לאבחן ולטפל בשלבקת חוגרת (Herpes zoster, Shingles, הרפס זוסטר), עם מרפאה בראשות ד”ר יעל פארן – זיהומולוגית בכירה. עם טיפול מיטבי של זיהומולוג מומחה, מחלת השלבקת החוגרת הופכת להרבה פחות מורכבת ומסוכנת, ולכן מומלץ לקבוע תור מהיר לאבחון ולתחילת טיפול בכל מצב שבו מופיעים סימנים של שלבקת חוגרת.
ניתן לקבוע תור לאבחון ותחילת טיפול במחלת השלבקת החוגרת במסגרת מחלקת המחלות הזיהומיות של תל אביב מדיקל סנטר, בכיסוי חלקי או מלא עבור בעלי ביטוחי בריאות פרטיים או ביטוחים משלימים מתאימים.
שלבקת חוגרת היא מחלה זיהומית שכיחה הנגרמת כתוצאה מהדבקה בנגיף ההרפס זוסטר (VZV). מחלה זו, ששכיחה בעיקר בקרב אוכלוסייה מבוגרת, היא מחלה הגורמת לשלפוחיות כואבות ומגרדות, ובמקרים מסוימים היא יכולה להיות גם מסוכנת.
מה זה בדיוק שלבקת חוגרת?
שלבקת חוגרת היא מחלה זיהומית (מדבקת) הנגרמת כתוצאה מהדבקה ודגירה ארוכה של נגיף ה-Varicella Zoster, הידוע גם בשם הרפס זוסטר או בקיצור VZV. נגיף זה הוא למעשה אותו הווירוס בדיוק שגורם למחלת אבעבועות הרוח בילדים, ומחקרים מראים שכ-98% מהאוכלוסייה נחשפים לווירוס הזה בשלב מוקדם יחסית של חייהם. לאחר ההדבקה הראשונית ב-VZV הנגיף מתיישב על גבי מערכת העצבים, בעיקר באזור הפנים, לאורך הגב ובגפיים. בשלב הזה, הנגיף יכול “לדגור” במשך עשרות שנים, אפילו אצל אנשים שחלו באבעבועות רוח בצורה קלה מאוד או שנדבקו ולא פיתחו סימפטומים. לאחר תהליך הדגירה הארוך, בקרב כ-30% מהאוכלוסייה מתפתחות שלפוחיות כואבות, מגרדות ומורמות (לא שטוחות) על גבי העור, בעיקר באזורים האופייניים (הפנים, הגב והגפיים), בעיקר בצד אחד של הגוף. ברוב המקרים, המחלה תחלוף תוך שבוע-שבועיים (אם כי הכאבים והגרד יכולים להמשיך עוד זמן מה). זוהי למעשה מחלקת השלבקת החוגרת, וחשוב לציין גם שהשלפוחיות הן מדבקות במגע ישיר, ושאם לא מקבלים טיפול מתאים מדובר במחלה שיכולה להיות מסוכנת, בעיקר בגיל מבוגר.
איך נדבקים במחלה?
כמו מחלות זיהומיות רבות אחרות, גם ההדבקה בשלבקת חוגרת היא הדבקה במגע ישיר או עקיף עם חולה במחלה. עם זאת, במקרה הייחודי של שלבקת חוגרת יתכן וההדבקה התרחשה אפילו באמצע המאה ה-20, והמחלה מתפרצת רק עכשיו. זאת משום שההדבקה בנגיף ה-VZV מתבטאת בגיל מוקדם כמחלת אבעבועות הרוח, ולאחר מכן הנגיף דוגר במערכת העצבים עד התפרצותו, לעתים עשרות שנים לאחר ההדבקה הראשונית. בנוסף, אנשים שסובלים מדיכוי חיסוני כלשהו (בשל מחלות חסר חיסוני או בשל טיפול תרופתי מדכא חיסון שהם מקבלים) נמצאים בסיכון גבוה יותר להידבקות במחלה ולהתפרצות של המחלה לאחר דגירתה. זה גם כנראה ההסבר לכך שהמחלה מתפרצת בעיקר בגיל מבוגר – ככל שאנחנו מתבגרים והמערכת החיסונית שלנו נחלשת, כך גדל הסיכוי להתפרצות של המחלה הרדומה.
אבחון שלבקת חוגרת
האבחון של שלבקת חוגרת הוא בכמעט כל המקרים בבדיקה של רופא שמזהה את השלפוחיות האופייניות עם התלונות על כאב וגרד, במיקומים האופייניים ובגיל האופייני לשלבקת חוגרת. במרבית המקרים לא צריך לבצע בדיקות מעבדה בשביל לאשר את ההדבקה, אך ניתן לבצע אותן אם חושדים בהחלשה של מערכת חיסון שגורמת למחלה או במצב כללי רע של המטופל. בכל מקרה, המיומנות של הרופא הזיהומולוג שמאבחן את המחלה היא חשובה ביותר – שכן כאמור האבחון הוא בעיקרו קליני.
הסימפטומים של שלבקת חוגרת
הסימפטומים של שלבקת חוגרת כוללים בעיקר הופעה של שלפוחיות על גבי העור. השלפוחיות יהיו בדרך כלל (אך לא תמיד) בצד אחד של הגוף, בעיקר באזורים האופייניים בהם הנגיף דוגר על גבי העצבים – הפנים, הידיים, הרגליים והגב. גרד וכאבים יופיעו, במקרים רבים, כמה ימים לפני ההופעה של השלפוחיות עצמן. ברוב המקרים, השלפוחיות נעלמות והמחלה חוזרת להיות רדומה תוך זמן שנע בין שבוע לשלושה שבועות, ותתכן הופעה של צלקות קטנות במקום השלפוחיות.
סיכונים וסיבוכים של שלבקת חוגרת
למחלת השלבקת החוגרת כמה וכמה סיכונים וסיבוכים, ולכן חשוב מאוד לקבל אבחון וטיפול גם במצב של מחלה קלה וחולפת, בעיקר בגיל מבוגר. הסיבוך המוכר ביותר של המחלה הוא נוירלגיה פוסט-הרפטית (PHN, Postherpetic Neuralgia), או בעברית כאב עצבי לאחר הדבקה בנגיף הרפס (נגיף ה-VZV שייך למשפחת נגיפי ההרפס). זהו כאב שורף שיכול להיות התקפי או קבוע, שמופיע בקרב חולי שלבקת חוגרת גם לאחר היעלמות השלפוחיות, לעתים לתקופה של חודשים ואפילו שנים.
סיבוכים נוספים שחשוב להכיר מתרחשים בעיקר במחלה קשה ולא מטופלת, ונגרמים כתוצאה מהתפשטות של הנגיף לא רק לעצבים בהם הוא דגר אלא למערכת העצבים בצורה מפושטת יותר. במצבים אלה יכולה להתקיים פגיעה בראייה (עד כדי עיוורון), פגיעה באוזן, פגיעה במצב הנפשי של המטופל ואפילו דלקת קרום המוח. בעיקר בקרב אוכלוסייה מבוגרת ואוכלוסייה מוחלשת-חיסון, טיפול בשלבקת חוגרת הוא חשוב ביותר בכדי למנוע ככל הניתן את הסיכוי להתפתחות סיבוכים אלה.
איך מטפלים בשלבקת חוגרת?
כפי שהסברנו, במרבית המקרים מחלת השלבקת חוגרת בפני עצמה חולפת תוך שבועות ספורים. עם זאת, גם בהנתן שמדובר במחלה חולפת מומלץ ביותר לקבל טיפול אנטי-ויראלי שיאיץ את ההחלמה מהמחלה ויקטין את הסיכון לסיבוכים. הטיפול הוא תרופתי, באמצעות כדור בשם אציקלוויר, ובמחלה קשה מומלץ לקבל את הטיפול בצורה ורידית ולא בכדור. יעילות הטיפול היא גבוהה ביותר אם הוא מתקבל תוך כ-72 מרגע התפרצות השלפוחיות – אך הוא יעיל גם לאחר מכן. באוכלוסייה מבוגרת (מעל גיל 50) מומלץ ביותר לקבל את הטיפול אם המחלה מופיעה.
מעבר לטיפול התרופתי ישנו גם חיסון נגד שלבקת חוגרת, שמומלץ ומסובסד בישראל לכל מי שעבר את גיל 50. החיסון הוא יעיל ביותר במניעת הדבקה בשלבקת חוגרת ובמניעת התפרצות המחלה עבור מי שהמחלה דוגרת אצלו. משום שמדובר בחיסון חי-מוחלש, לא ניתן לקבל אותו באוכלוסייה מוחלשת חיסון.
טיפול בשלבקת חוגרת – תל אביב מדיקל סנטר
שלבקת חוגרת היא מחלה שפוגעת באופן משמעותי באיכות החיים של מי שסובל ממנה, ובמקרים מסוימים היא גם יכולה להיות מסוכנת. במסגרת תל אביב מדיקל סנטר ניתן לזהות, לאבחן ולטפל בשלבקת חוגרת בצורה מיטבית, עם מחלקת מחלות זיהומיות מתקדמת ורופאה מנוסה ומיומנת בדמות ד”ר יעל פארן. בתל אביב מדיקל סנטר ניתן למצוא לא רק רופאים ברמה הגבוהה ביותר אלא גם ציוד מתקדם וחדשני, וניתן לקבוע תורים מהירים ולקבל מענה שלם עבור מחלת השלבקת החוגרת תחת קורת גג אחת.