מהו פרכוס?
פרכוס בהגדרתו הינו מצב רפואי, המאופיין בהתכווצות והתרפות של שרירי הגוף באופן מהיר שחוזר על עצמו שוב ושוב. כתוצאה מכך, נוצר מצב של טלטול בלתי מבוקר של הגוף. פעמים רבות, פרכוסים הם תסמין של התקף אפילפטי, ואנשים שחווים כמה פרכוסים ספונטניים יוגדרו כחולי אפילפסיה. עם זאת ישנם פרכוסים לא אפילפטיים, ובאותה מידה יש גם התקפים אפילפטיים שלא גורמים לפרכוסים.
פרכוסים הם תופעה שכיחה יחסית כאשר כ-10% מהאוכלוסייה חווים לפחות פרכוס אחד בחייהם. לרוב זהו אירוע דרמטי וטראומטי, הן עבור מי שחווה אותו והן לכל מי שנמצא בסביבת המפרכס. אם מבינים את המנגנון המוביל לתופעה ואת סוגי הפרכוסים השונים, ניתן להתמודד עם אירוע הפרכוס בצורה טובה יותר.
הגורמים לפרכוסים
פרכוסים יכולים לנבוע מגורמים שונים כגון: מחלות נוירולוגיות כמו אפילפסיה, גידול מוחי, אירוע מוחי עם דימום, פגיעת ראש קשה, זיהום, מחלות ניווניות של המוח, מומים התפתחותיים, גורמים גנטיים, הלם חשמלי, הרעלת חמצן ועוד.
מנגנון הפרכוס
המוח בנוי מתאים הנקראים נוירונים. הנוירונים מתקשרים זה עם זה באמצעות סיגנלים חשמליים. הפעילות הפרכוסית מתרחשת כתוצאה מכך שקבוצת נוירונים יוצרת ויורה בצורה מסונכרת סיגנל חשמלי מוגזם ולא רגיל.
סוגי פרכוסים
הסוג הקליני של כל פרכוס תלוי במיקום של הנוירונים שיוצרים ושולחים את הסיגנל החשמלי הבעייתי. ישנם פרכוסים אפילפטיים וגם פרכוסים לא אפילפטיים. סוגי הפרכוסים הנפוצים הם:
- פרכוס מוקדי פשוטים –האדם שחווה פרכוס מוקדי פשוט, יהיה מודע לפעילות הבלתי תקינה המתרחשת בגופו. תסמינים של פרכוסים כאלה נקשרים לתפקוד האזור המוחי ממנו נובע הפרכוס. לדוגמה, פרכוס שנובע מהאונה העורפית יתבטא בתסמינים הקשורים בראייה. תסמינים נוספים יכולים להיות תנועות בלתי נשלטות וחוזרות בחלק אחד או יותר של הגוף, תחושות נימול או עקצוץ, הזיות, אשליות שמעוותות את המציאות הנתפסת, שינוי בזיכרון ושינויי מצב רוח. בפרכוס מוקדי פשוט אין אובדן הכרה.
- פרכוס מוקדי מורכב – זהו סוג פרכוס שמתחיל כמו פרכוס מוקדי פשוט, אך בשלב מסוים מתקיים שינוי בתודעה ובמצב ההכרה. פרכוסים מוקדיים מורכבים מאופיינים בתנועות חריגות בפה, בלעיסה או בבהייה. מכיוון שהחולה אינו מודע לסביבתו, נדרשת השגחה כדי למנוע ממנו לפגוע בעצמו.
- פרכוס טוני-קלוני כללי – פרכוס מוקדי עם הכללה משנית: זהו פרכוס שמתחיל כמוקדי ועובר משלב טוני של נוקשות לשלב קלוני של תנועות חוזרות. במהלך הפרכוס הנשימה תהיה שטחית ולעיתים יהיה איבוד שליטה על הסוגרים.
- פרכוסים כלליים – כמה סוגי פרכוסים שמערבים את כלל המוח בעת ובעונה אחת:
פרכוס טוני-קלוני גרנד מל – אובדן הכרה שעובר לשלב טוני המתבטא בנוקשות שרירי הגב, וממשיך לשלב קלוני המאופיין בתנועות קצביות חוזרות ונשנות.
פרכוס פטיט מל או אבסנס – פרכוס ניתוק ששכיח יותר אצל ילדים.
אבחון וטיפול בפרכוס
אם תיקלעו לסביבה של אדם מפרכס, חשוב להישאר רגועים ולאפשר לפרכוס לחלוף מבלי לנסות לרסנו. הדבר החשוב ביותר הוא לדאוג לבטיחותו של המפרכס, לוודא שלא ייחבל מחפצים בסביבה, ובמידה ונפל – לגלגל אותו על צד הגוף כדי למנוע צניחה של הלשון. בכל מקרה, יש להזמין אמבולנס או סיוע רפואי, בעיקר אם הפרכוס נמשך למעלה מחמש דקות.
נוירולוג מבוגרים או נוירולוג ילדים יוכל לאבחן את הפרכוס ולבחון אם הוא התקף אפילפטי על ידי בדיקת EEG רגילה או EEG בשינה. אם מדובר בהתקף אפילפטי, הנוירולוג יתאים טיפול באפילפסיה בהתאם לדפוס ההתקף.