בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

צפצוף באוזניים – טינטון – הכל על התופעה

עמוד הביתבלוג › צפצוף באוזניים – טינטון – הכל על התופעה
צפצוף באוזניים (טינטון) – הכל על התופעה
צפצוף באוזניים (טינטון) – הכל על התופעה

מהו צפצוף באוזניים או טינטון?

צפצוף באוזניים, שמוכר גם בשמות הרפואיים טינטון או בלועזית טיניטוס (Tinnitus), הוא תופעה בה אדם שומע צפצוף גבוה באוזן אחת או בשתי האוזניים. תופעה זו מתרחשת לכל הפחות בקרב 10% מהאוכלוסייה – כלומר אחד מכל עשרה אנשים יסבלו ממנה, וככל הנראה אפילו יותר. מי שסובל ממצב של טינטון באוזן (או בשתיהן) מדווח שמדובר בתופעה שיכולה לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים שלו, ולא בכדי התופעה הזו מגיעה לא פעם גם עם מצוקה נפשית לא מבוטלת ואפילו עם חרדה או דיכאון. בשביל להצליח להתמודד עם טינטון בצורה טובה, צריך להבין קודם כל מה גורם לאותו צפצוף באוזניים. לאחר מכן גם ניתן להבין איך אפשר לטפל בטינטון באוזן באופן כללי, ובמצבים ספציפיים שקשורים אליו גם כן.

אילו סוגים של טינטון קיימים?

החלוקה הראשונה של מצבי טינטון היא בין טינטון אובייקטיבי לטינטון סובייקטיבי.

טינטון אובייקטיבי הוא נדיר יותר, והוא מתבטא בערך בחמישה אחוזים מכלל המטופלים שסובלים מטינטון באוזן. במצב זה, הרעש שאותו שומע המטופל הוא רעש שגם אנשים אחרים במרחב שומעים – פשוט לא באותה רמה של עוצמה והפרעה. במצב זה הרעש בדרך כלל מגיע מהגוף של המטופל, וספציפית מכיווץ של כלי דם באוזן או מהתכווצות שרירים באוזן, והצליל יהיה בדרך כלל לא גבוה אלא יותר דפיקה הדומה למקלדת או פטיש קל.

טינטון סובייקטיבי הוא נפוץ הרבה יותר, ובמצב זה הרעש אותו שומע המטופל לא נשמע על ידי אחרים במרחב. טינטון באוזן מסוג זה יהיה בדרך כלל גבוה, קבוע, מונוטוני וממושך, ויישמע על ידי המטופל לאורך שעות ארוכות, בעיקר כשהוא נמצא בסביבה שקטה. זהו הטינטון שמהווה כ-95% מכלל מצבי הצפצוף באוזניים, ובו גם חשוב יותר להתמקד. נהוג לחלק את הטינטון הסובייקטיבי, בפני עצמו, ל-2 קטגוריות המבטאות את הגורמים לאותו צפצוף – מקור אורגני (כלומר מקור פיזיולוגי שניתן לאתר בבדיקות גופניות, מעבדתיות או הדמייתיות) ומקור נפשי.

טינטון ממקור אורגני – גורמים אפשריים

טינטון ממקור אורגני יכול להיגרם מאחד (או יותר) מתוך הגורמים הבאים:

  • ירידה בשמיעה: הגורם השכיח ביותר למצבי טינטון באוזן הוא ירידה בשמיעה, באוזן אחת או בשתיהן. יותר מ-60% מכלל המטופלים שסובלים מירידה בשמיעה על רקע חשיפה לרעשים חזקים (למשל, במסגרת השירות הצבאי) מדווחים גם על הופעה של טינטון כרוני שאינו דועך.
  • מחלות אוזניים: מחלות אוזניים שונות יכולות גם הן להוביל להופעה של צפצוף באוזניים. המחלות האלה יכולות להיות כרוניות, כמו מחלת מנייר או אוטוסקלרוזיס, והן יכולות להיות גם דלקתיות וחולפות. במצבים נדירים יתכנו גם גידולים המובילים לצפצוף באוזניים – אם כי אלה הם גידולים נדירים ובמרבית המקרים גם שפירים.
  • חבלות: צפצוף באוזניים יכול להיות סימפטום שמופיע לאחר חבלה באזור הראש או בצוואר. ספציפית, בחבלה מסוג וויפלאש (צליפת שוט) האופיינית לנפגעי תאונות דרכים – מדובר בסימפטום שכיח למדי.
  • תרופות: טינטון יכול להיות תופעת לוואי של תרופות כמו אספירין או אנטיביוטיקות ממשפחת האמינוגליקוזידים (גנטמיצין למשל).

טינטון ממקור נפשי

הקשר בין מצוקה נפשית לבין צפצוף באוזניים הוא קשר הדוק למדי מבחינה סטטיסטית, ולכן גם ברור שטינטון הוא מצב שמשפיע ומושפע מהמצב הנפשי של מי שסובל ממנו. כ-35% מכלל המטופלים שסובלים מטינטון סובלים גם מדיכאון (שקודם לטנטון או שנגרם ממנו), וזהו שיעור שמכפיל את אחוז הסובלים מדיכאון באוכלוסייה הכללית. גם חרדה היא שכיחה יותר בקרב הסובלים מטינטון, וכך גם פוסט טראומה – בוודאי כשמדובר בטינטון שיכול להיות קשור לחשיפה לנזק רעש (כמו פיצוץ) שיכול גם להיות מקור ההפרעה הפוסט-טראומתית. טינטון ממקור נפשי הוא אמנם פחות שכיח מטינטון ממקור אורגני (כאמור, מרבית מקרי הטינטון נגרמים כתוצאה מירידה בשמיעה) – אך הטיפול הנפשי הוא חיוני מאוד עבור מטופלים שסובלים מצפצוף באוזניים בכל מקרה.

איך מאבחנים צפצוף באוזניים? מהן הבדיקות הרלוונטיות?

אבחנה של צפצוף באוזניים מתבצעת, בצורה המקצועית ביותר, במסגרת מרפאת טינטון רב תחומית. במרפאה כזאת ניתן לתת מענה משולב של נוירולוג, רופא אף אוזן גרון ומטפלי פסיכותרפיה, על מנת להגיע לאבחנה המדויקת ביותר באשר למקור הטינטון, ולתת את המענה הטיפולי הנכון ביותר בהתאם. בנוסף, כל אבחנה של טינטון תתחיל במסגרת של מכון שמיעה ובביצוע של בדיקת שמיעה – כאמור, מרבית מצבי הטינטון נגרמים כתוצאה מירידה בשמיעה. לאחר ביצוע בדיקות השמיעה הרלוונטיות, יתכנו עוד מגוון בדיקות שמסייעות להגיע לאבחנה באשר לגורם לטינטון:

  • בדיקות הדמיה של תעלות האוזן והגולגולת
  • בדיקות מעבדה לאבחון בעיות אורגניות
  • אבחנה נפשית במידה ולא מוצאים מקור אורגני

לאחר האבחנה המדויקת במסגרת מרפאה המתמחה בתחום, ניתן להתקדם לטיפול מתאים.

איך מטפלים בטינטון?

טיפול במצבי צפצוף באוזניים הוא טיפול רב-תחומי, שנוגע גם בגורמים לבעיה האורגנית אם ישנה, וגם ביחסו של המטופל לצפצוף שהוא שומע. נעבור על אפשרויות הטיפול השונות:

TRT: הטיפול המובהק במצבי טינטון באוזן הוא טיפול משמר-טינטון, או בשמו הלועזי TRT. טיפול זה, המתבצע לרוב על ידי עבודה משותפת של רופאי אף אוזן גרון וקלינאיות תקשורת, כולל שילוב של טיפול תרופתי, עזרי שמיעה, הרפיה וטכניקות נוספות, כשהמטרה היא לא בהכרח להפסיק את הטינטון לחלוטין אלא בעיקר להפחית את עוצמתו ולהפחית את המצוקה הנפשית שנגרמת ממנו. במרבית המצבים בהם נגרם טיניטוס מגורם אורגני כלשהו, TRT יהיה הבסיס הטיפולי, אם כי כיום נהוג לשלב אותו גם עם טיפול נפשי בכל מקרה.

CBT: טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, או CBT בשמו הידוע יותר, הוא עוד טיפול בעל יעילות מובהקת במצבי צפצוף באוזניים. המטרה של הטיפול הנפשי הזה היא בעיקר לשנות את היחס של המטופל כלפי הצפצוף אותו הוא שומע – במקום להרגיש מתח, לחץ או דיכאון כתוצאה מהופעת הצפצוף, מפתחים דפוסי מחשבה בריאים וחיוביים יותר סביבו. במקרים רבים, נמצא שטיפול ה-CBT לא רק משפר את איכות החיים של אנשים שסובלים מטנטון, אלא גם ממש יכול להפחית את עוצמתו ואפילו להעלים אותו כאשר מדובר בטינטון ללא מקור אורגני.

מצבים ייחודיים הקשורים לטינטון, ומה שצריך לדעת עליהם

צפצוף באוזן אחת

טינטון יכול בהחלט להתרחש רק באוזן אחת ולא בשנייה, במיוחד כאשר מדובר בטינטון עם מקור אורגני ועל רקע ירידה בשמיעה. גם מצבים כמו מחלות אוזן וטינטון פועם ולא מצפצף – שכיחים יותר באוזן אחת על פני שתי האוזניים.

צפצופים באוזניים אחרי מטווח

מטווח יכול להוביל להופעה של צפצופים באוזניים, שבמרבית המקרים יחלפו לאחר זמן מה. עם זאת, מי שנכנס למטווח כאשר אטמי האוזניים שלו לא הוכנסו כראוי, או מי שמבלה את שירותו הצבאי בביצוע מטווחים תכופים – יכול לסבול גם מנזק קבוע וירידה בשמיעה המובילים לטנטון.

צפצוף באוזניים – טיפול

טיפול בצפצוף באוזניים מתבצע לרוב בגישה רב-תחומית במסגרת מרפאה המתמחה בתחום. קומבינציה של טיפול תרופתי ותמיכתי (TRT) ושל טיפול נפשי (CBT) תוביל בדרך כלל לתוצאות הטובות ביותר.

צפצוף באוזניים – תרופות סבתא

תרופות סבתא יכולות להיות אפקטיביות במידה מסוימת במצבי צפצוף באוזניים, בעיקר כאשר מדובר בטינטון על רקע נפשי בו תרופת הסבתא היא בעלת אפקט פלצבו. עם זאת, במרבית המקרים, בהם טינטון הוא בעל מקור אורגני והוא מלווה גם בירידה בשמיעה – לא תהיה להן יעילות רבה.

צפצוף באוזניים – חרדה

ישנו קשר הדוק בין חרדה לבין צפצוף באוזניים, כשאנשים עם הפרעות חרדה הם בעלי סיכון גבוה יותר לסבול מצפצוף באוזניים, וחרדה היא גם שכיחה יותר בקרב אנשים שסובלים מצפצוף כזה. בין אם החרדה היא הגורם לצפצוף ובין אם היא נגרמת ממנו – טיפולי CBT נותנים את המענה השלם והאידאלי למצבים המורכבים והמשולבים האלה.

ד"ר מקסים סוקולוב

ד”ר מקסים סוקולוב

אף אוזן גרון
ד"ר ויטלי טבלב

ד”ר ויטלי טבלב

פסיכותרפיסט
דילוג לתוכן
זימון תור אונליין