בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

נוקטוריה – השתנה תכופה ומרובה בלילה

עמוד הביתבלוג › נוקטוריה – השתנה תכופה ומרובה בלילה

מהי נוקטוריה?

נוקטוריה, תופעת ההשתנה הלילית, המשויכת לתחום אורולוגיה, מאופיינת בתסמיני השתנה מרובה או השתנה דחופה בשעות הלילה.  מדובר בתופעה נפוצה בקרב אנשים מבוגרים, נשים וגברים כאחד, שעלולה לגרום להפרעות שינה, עייפות, מצוקה נפשית ופגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים. נוקטוריה ניתנת  לאבחון באמצעים

נוקטוריה
נוקטוריה

פשוטים וניתן לטפל בה ביעילות גבוהה. יש להבדיל בין נוקטוריה כבעיה בפני עצמה לבין היותה תסמין של שלפוחית רגיזה או מחלות אחרות.

גורמים לנוקטוריה

הגורם המרכזי לנוקטוריה הוא ירידה ברמת הורמון נוגד השתנה ADH, המתרחשת בעיקר בגיל מבוגר. הירידה ברמת ה-ADH  עלולה לנבוע הן מפגם בהפרשת ההורמון והן כתוצאה משתיית נוזלים מרובה לפני השינה, בעיקר משקאות שמכילים קפאין או אלכוהול. עם זאת, כאמור הגיל הוא שחקן מרכזי בעניין. הפרשת שתן מהכליות לכיס השתן פועלת לרוב  במחזוריות בהתאם לשעון הביולוגי של הגוף, כשהיא מואצת במהלך היום ופוחתת בלילה, שאז יש הפרשה מוגברת של הורמון ההשתנה. בנוסף, בלילה השתן המופרש בדרך כלל מרוכז יותר כך שהוא גוזל פחות נפח, דבר המאפשר שינה רציפה מבלי להידרש לקום לשירותים. בגיל מבוגר, עם הירידה ברמות הפרשת ההורמון ADH  בלילה, גוברת הפרשת השתן מהכליות אל כיס השתן, לכן יש השתנה מרובה יותר בלילה. כמו כן, אצל קשישים ניכרת בלילה עלייה  בריכוז פפטיד שאחראי על הפרשה של נתרן מהכליה, מה שגורם לייצור שתן באופן מוגבר.

יש סיבות נוספות לתופעת השתנה דחופה ומרובה בלילה וביניהן:  מחלות שונות – אורולוגיות ואחרות, כאבים, מצוקה נפשית, בעיות במערכת העצבים המרכזית, שלפוחית רגיזה, זיהומים בשתן, בעיות באחסון שתן בשלפוחית, בצקות בגפיים, בעיות בערמונית, נטילת תרופות המעודדות נוקטוריה,   הפרעות שינה וכן תנאים סביבתיים כמו חשיפה לאור, רעש או קור.

כיצד מאבחנים נוקטוריה?

כאשר אדם סובל מהשתנה דחופה ומרובה בלילה, מומלץ לפנות אל רופא אורולוג למתן אבחנה. אבחון נוקטוריה הוא לרוב קליני ומתבסס על תלונות הנבדק ועל תחקורו לגבי הרגלי החיים שלו. בנוסף, הרופא מבצע בדיקה גופנית. במידה ויש צורך בווידוא או שלילת האבחנה, הנבדק יישלח אל מרכז רפואי כדי לבצע בדיקות מעבדה ובדיקות נוספות כגון בדיקת אורודינמיקה שבוחנת את תפקוד שלפוחית השתן והשופכה, אולטרסאונד לדרכי השתן ובדיקות הדמיה אחרות.

דרכי טיפול בנוקטוריה

ישנן דרכים שונות ואפקטיביות לטיפול בנוקטוריה. הן מותאמות לכל מטופל ספציפית בהתאם לתוצאות האבחון ולאיתור הגורם להפרעה. בין הטיפולים נמנים:

  • מתן הורמון סינטטי נגד השתנה.
  • מתן תרופות כגון: משתנים הניתנים במהלך היום, תרופות להורדת לחץ דם בהן מטופלים גברים עם בעיות בערמונית שגורמות לנוקטוריה, נוגדי דיכאון המסייעים לעצירת שתן בלילה ועוד.
  • טיפול התנהגותי המבוסס על שינוי באורח החיים לרבות הרגלי אכילה ושתייה, מועד נטילת תרופות וכו’.
  • טיפול במחלות המהוות מקור להשתנה המרובה בלילה.
  • כריתת הערמונית – במקרים בהם מאובחנת חסימת מוצא בשלפוחית השתן שגורמת לנוקטוריה.

אורולוגיה רופאים

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין