בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

מחלות שרירים

עמוד הביתבלוג › מחלות שרירים

מחלות שרירים – קבוצת מחלות הכוללת סוגים שונים

מחלות שרירים
מחלות שרירים

מחלות שרירים הן קבוצה של מחלות הכוללת סוגים שונים. מקובל לסווג את מחלות השריר בהתאם לגורם המחלה.  סוגי מחלות השריר העיקריות הם:

מחלות ניוון שרירים – קבוצת מחלות שריר מוטוריות תורשתיות, שלרוב, אך לא בהכרח, מופיעות כבר בגיל צעיר. מאופיינות בחולשה הדרגתית של מערכת השרירים, עד כדי כשל נשימתי וריתוק לכיסא גלגלים. מחלה ידועה בקבוצה זו הינה ניוון שרירים ע”ש דושן.

מחלות שרירים דלקתיות – קבוצת מחלות שנגרמת עקב פעילות בלתי תקינה של המערכת החיסונית. מאופיינות בחולשת השרירים הפרוקסימליים ובסיכון מוגבר למחלות ממאירות. המחלות הנפוצות בקבוצה זו הן פולימיוזיטיס ודרמטומיוזיטיס וכן מיוקרדיטיס – דלקת שריר הלב.

מחלות נוירולוגיות שפוגעות בפעילות השרירים – מחלות של מערכת העצבים מהוות גורם שכיח לפגיעה בפעילות השרירים, שכן מערכת העצבים אחראית על הפעלתם. כך לדוגמה, אירוע מוחי  גורם פעמים רבות לשיתוק בגפיים.

מחלות שריר יאטרוגניות/משניות – מחלות המופיעות כתוצאה מטיפול רפואי בתרופות שונות כדוגמת סטטינים להפחתת כולסטרול. תרופות אלו גורמות לכאבי שרירים ובמקרים קיצוניים מביאות להרס השריר. מחלות שריר משניות יכולות להיגרם גם מצריכת אלכוהול מופרזת ומפעילות יתר של בלוטת התריס.

מחלות זיהומיות של השריר ­ מחלות נדירות שנגרמות מחיידקים או נגיפים.

מחלות ממאירות של השריר – סרטן תאי השריר, רבדומיוסרקומה, הינו נדיר ביותר ומטופל בעיקר על ידי הסרה בניתוח.

טראומות ופגיעות תאונתיות – אמנם לא מדובר במחלות שריר, אך פגיעות בשריר כתוצאה מתאונות שונות הן שכיחות מאוד. במקרי התפרקות שריר כתוצאה מתאונה, יש סיכון לפגיעה כלייתית.

תסמינים המאפיינים מחלות שריר

התסמינים העיקריים של מחלות שרירים הם כאבי שרירים וירידה בכוח גס. לרוב מסווגים את כאבי השריר על פי המיקום: כאבים שממוקמים בחלקים קרובים של השריר (פרוקסימליים) כגון ירכיים וחגורת כתפיים, לעומת כאבים שמופיעים בשרירים המרוחקים (דיסטליים).

תסמינים נוספים הם רגישות או נפיחות בשרירים. מחלות שריר עלולות להשפיע על אברי הגוף השונים. הרס השריר עלול להביא לפגיעה כלייתית, ומחלות דלקתיות של השריר מלוות לרוב בבעיות ופריחות בעור.

כיצד מאבחנים מחלות שרירים?

לצורך אבחון מחלות שרירים יש לבצע בדיקות אבחנתיות למחלות שריר.

  • בדיקה גופנית אצל אורתופד או נוירולוג – בבדיקה זו הרופא יכול לאבחן כוח ירוד בשרירים, רגישות, כאב או נפיחות.
  • בדיקות אנזימי שריר – בדיקות מעבדה דרכן ניתן לזהות אנזימים גבוהים בדם כגון CPK או אלדולאז, המעידים על מחלת שרירים.
  • בדיקת EMG – בודקת את הפעילות החשמלית ויכולה להצביע על אי תקינותה.
  • ביופסיה של השריר – בביופסיה דוגמים את אחד השרירים שמעורבים במחלה, ושולחים את הדגימה לבדיקה פתולוגית מקרוסקופית.

טיפול במחלות שריר

לכל מחלת שריר יש טיפול ייעודי וספציפי. לדוגמה, מחלות שריר דלקתיות ואוטואימוניות מטופלות ע”י סטרואידים ותרופות לדיכוי המערכת החיסונית. במחלות שרירים עקב נטילת תרופות נשקל שינוי התרופה והחלפתה באחרת. למחלות ניוון שרירים אין טיפול מסוים.

בכל מקרה בו יש נזק מתמשך לשרירים וחולשה מתקדמת שלהם, מומלץ להקפיד על פיזיותרפיה מותאמת. הטיפול הפיזיותרפי מסייע לשמירת טווחי תנועה תקינים ולמניעת עיוותים בגפיים ובגידים.

מחלקת נוירולוגיה רופאים

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין