קצת על מחלות עיניים באופן כללי, ועל חשיבות הטיפול בהן
בריאות העיניים מהווה חלק בלתי נפרד מהבריאות הכללית ומאיכות החיים שלנו. מחלות עיניים, מהקלות ביותר ועד הקשות בהן, עלולות לפגוע באופן משמעותי בשגרת היום יום שלנו, ולכן חשוב שנכיר את המחלות השונות, ונדע כיצד מאבחנים אותן וכיצד מטפלים בהן.
באופן כללי, ישנן מחלות עיניים נפוצות שרובן גם קלות למדי לאבחנה ולטיפול. עם זאת, כאשר מזניחים את הטיפול בהן, אותן מחלות עיניים נפוצות יכולות להפוך למצבים קשים ביותר ולעיתים אפילו למסכני ראייה ומסכני חיים.
מחלות עיניים נדירות הן במקרים רבים מחלות שהאבחון שלהן קשה יותר. לכן חשוב מאוד להיות ערים לכל בעיה, לא להזניח כל תחושה חריגה שקשורה לעיניים שלנו, ולפנות לבדיקה של רופא עיניים מומחה ללא דיחוי.
מלבד זאת, ישנן גם מחלות עיניים תורשתיות. את המחלות האלה בדרך כלל קל יותר לאבחן לאור סיפור משפחתי מתאים, גם אם מדובר על מחלות עיניים נדירות יחסית. גם במקרה של מחלות עיניים תורשתיות, חשוב מאוד לפנות לבדיקה של אופתלמולוג על מנת להתאים טיפול מיטבי ולעכב את התקדמות המחלה.
כעת, נכיר כמה מחלות חשובות ונבין כיצד מאבחנים אותן ומטפלים בהן.
סוגים שונים של מחלות עיניים שחשוב להכיר
קטרקט
המחלה שאנו מכירים בתור קטרקט (או בעברית – ירוד) היא מחלה של עדשת העין, שהופכת עכורה בדרך כלל לאורך זמן לאחר התפרצות המחלה. במדינות העולם השלישי, מדובר בגורם המרכזי לעיוורון. ישנם חמישה סוגים שונים של מחלת הקטרקט, ולכל אחד מהם סימפטומים ספציפיים אחרים וגורם פיזיולוגי אחר.
ככלל, הסימפטומים השכיחים ביותר הם ירידה באיכות הראייה (טשטוש ראייה), כפל ראייה, תחושת סנוור וראייה של גופי צבע, וכן שינוי במספר המשקפיים והתפתחות קוצר או רוחק ראייה פתאומי. בניגוד למחלות עיניים נפוצות אחרות, לא תהיה תחושה של גירוד בעיניים, יובש בעיניים או אדמומיות.
בנוסף, קבוצת מחלות הקטרקט היא למעשה קבוצה של מחלות עיניים תורשתיות, כאשר סיפור משפחתי מתאים מהווה גורם חשוב באבחנת המחלה. הטיפול במחלה הוא באמצעות ניתוח פשוט יחסית, במהלכו מבצעים החלפה של העדשה העכורה בעדשה חדשה.
גלאוקומה
גלאוקומה (או גלאקומה, כפי שקוראים לה בטעות לפעמים) היא מחלת עיניים נוספת. למעשה היא מהווה קבוצת מחלות, שהמכנה המשותף בין כולן הוא פגיעה בעצב הראייה האחראי על מעבר המידע מהעיניים למוח. במרבית המקרים, הפגיעה בעצב הראייה נגרמת בשל עלייה של הלחץ התוך-עיני, שנגרם בתורו בשל פגיעה בניקוז נוזל העיניים.
ישנם כשישה סוגים כלליים שונים של גלאוקומה, שנבדלים זה מזה בגורם המוביל להם, אך השורה התחתונה של כולם היא דומה – ירידה באיכות הראייה, שיכולה להגיע עד כדי עיוורון. הטיפול במחלה יכול להיות טיפול תרופתי בתצורה של טיפות עיניים (מסוגים שונים), טיפול בעזרת לייזר, ולבסוף גם טיפול כירורגי (במידה ושני קווי הטיפול הראשונים נכשלו) בו יוצרים תעלת ניקוז חדשה מהעין על מנת להקטין את הלחץ התוך-עיני.
חשוב מאוד לעקוב באופן קפדני אחרי התקדמות מחלת הגלאוקומה והצלחת הטיפול בה, ולשם כך קיימות בדיקות רבות שחשוב להכיר – בדיקת OCT, בדיקת לחץ תוך עיני, בדיקת פכימטריה – מדידת עובי הקרנית וכן בדיקת שדה ראייה. כולן חשובות לצורך מעקב אחרי המחלה והתפתחותה.
זבובים בעיניים – היפרדות זגוגית
תחושה של “זבובים בעיניים” היא למעשה סימפטום של מצב שקרוי Posterior Vitreus Detachment או היפרדות זגוגית. במצב זה של זבובים בעיניים – היפרדות זגוגית – הג’ל השקוף שממלא את חלל העין שלנו (שהוא למעשה הזגוגית) מתקלף ונפרד מגוף העין בחלקה האחורי. במצב זה, בדרך כלל באופן פתאומי, נתחיל לראות כתמים שחורים, סיביים ומאורכים בשדה הראייה שלנו, וזוהי התחושה המכונה “זבובים”. זהו מצב ששכיחותו עולה ככל שמתבגרים, ומעל גיל 65 הוא נמנה בין מחלות עיניים נפוצות למדי. ככלל, לא מדובר במחלה מסוכנת במיוחד, אלא אם כן יש חשד שנוצר קרע בכלי דם או ברשתית – אז יש להפנות לניתוח בדחיפות בשל חשש לאובדן ראייה. אם לאחר בדיקה של אופתלמולוג נשלל חשד כזה, הבעיה נחשבת למצב החולף מעצמו בתוך מספר שבועות.
יובש בעיניים
כל אחד מאיתנו מכיר מצב של יובש בעיניים, מאופיין בכך שאנחנו מרגישים שהעיניים שלנו יבשות ומגרדות מהרגיל. לעיתים זה קורה בעקבות דלקת עיניים, או חשיפה ארוכה לחול, אבק או חדרים ממוזגים. מאידך, במצבים בהם העין יבשה באופן קבוע, ויש תחושה עקבית של צריבה, חול בעיניים וחוסר נוחות בסביבה יבשה – בהחלט יתכן כי מדובר בתסמונת העין היבשה.
תסמונת זו נגרמת בשל פגיעה בייצור הדמעות, שתפקידן להגן על העין, לנקות את שטח הפנים שלה, ללחך אותה ולשמור על בריאותה. במרבית המקרים, תסמונת העין היבשה תהיה תוצאה של מחלה בסיסית אחרת כמו סוכרת, מחלות ראומטולוגיות (מטופלות על ידי ראומטולוג), דלקות ומחלות עפעפיים, שינויים הורמונליים בגיל המעבר בנשים, תופעות לוואי של תרופות, וגורמים רבים אחרים. מלבד טיפול במחלה הבסיסית, במרבית המקרים הטיפול בעין היבשה יהיה טיפות שמהוות תחליפי דמעות, וכן הימנעות מגורמים מייבשים כמו עדשות מגע.
מחלות דלקתיות
מצב של גירוד בעיניים, אדמומיות בעיניים, הפרשות מהעין וסימפטומים רבים נוספים שאנו מכירים היטב, בדרך כלל מעידים על מצב דלקתי, כלומר על דלקת בעין. במרבית המקרים, דלקות אלה תהיינה גם כואבות, וזאת בניגוד לאבחנות רבות אחרות בתחום של אופטלמולוגיה שבהן הכאב יהיה בדרך כלל שולי.
ישנם חלקים שונים בעין שעלולים להזדהם ולהגיע למצב של דלקת. הדלקת יכולה להיגרם גם ממצבים אוטואימוניים – כלומר מחלה של מערכת החיסון שתוקפת את הגוף עצמו. הדלקת השכיחה ביותר כחלק ממחלות אוטואימוניות שונות היא אובאיטיס – דלקת של האובאה, או ענביה. חלק זה בעין כולל את הקשתית, הגוף הסיליארי ואת הכורויד (דמית), והדלקת עצמה יכולה להיות קדמית, אחורית או אמצעית, כאשר הדבר בדרך כלל קשור למחלת הבסיס של המטופל שפיתח את הדלקת. הטיפול במרבית המקרים הוא טיפות של סטרואידים וכן טיפול מדכא חיסון.
מחלות קרנית
הקרנית היא חלק חשוב מאוד בעין שלנו, שתפקידה הוא לבצע את רוב שבירת האור בעין שלנו, והיא ממוקמת בחלקה הקדמי. כאשר ישנה מחלה כלשהי באזור הקרנית, במרבית המקרים הדבר יתורגם ישירות לפגיעה בראייה שלנו ובאיכות החיים שלנו.
פטיריגיום, למשל, הוא גידול שפיר של רקמה רכה על פני העין, שמתקדם בדרך ככלל בגיל מבוגר יחסית ומוביל לירידה בראייה, אדמומיות וגירוי מקומי. הטיפול במצב זה הוא בניתוח פשוט ומהיר שמתבצע לרוב במסגרת אשפוז יום.
עוד מחלה שחשוב להכיר היא קרטוקונוס – מחלה תורשתית שבה צורת הקרנית משתנה ומפעילה לחץ על העין כולה, שמקבלת צורה חרוטית יותר מכפי שהיא אמורה. מצב זה מאובחן באמצעות בדיקת מיפוי קרנית, וניתן לעצור את התקדמות המחלה ולטפל בה באמצעות ניתוח להשתלת קרנית.
רטינופתיה
סוכרת הינה מחלה שחשוב מאוד להכיר בתחום רפואת העיניים, משום שהיא מובילה לגורם הסיכון המוביל לעיוורון בעולם המערבי – רטינופתיה סוכרתית. מחלת הסוכרת פוגעת באספקת הדם בכלי הדם הקטנים בגוף תחילה, ולאחר מספר שנים של תחלואה בסוכרת, בדרך כלל תתחיל פגיעה ראשונית בעיניים ובעיקר ברשתית, המרושתת בכלי דם זעירים שמזינים אותה. כלי הדם הזעירים האלה נסתמים, ובסופו של דבר המטופל עלול לאבד את הראייה שלו לחלוטין. משום כך, חולי סוכרת חייבים להקפיד על ביצוע בדיקת עיניים שגרתית לחולי סוכרת אצל רופא עיניים מומחה. רק כך ניתן לעקוב אחרי התקדמות הרטינופתיה לפני שמפתחים סימפטומים (במצב זה בדרך כלל יהיה קשה יותר לטפל, כדאי להתחיל טיפול במצב לא סימפטומטי). עם זאת, כמובן שהטיפול היעיל ביותר ברטינופתיה סוכרתית, כמו בכל מחלה אחרת המתפתחת כתוצאה ממחלת הסוכרת, הוא איזון של רמת הסוכר תוך הקפדה על אורח חיים בריא.
כשזה נוגע לבריאות העיניים שלכם, אתם זקוקים לרופא עיניים ברמה הגבוהה ביותר
רפואת עיניים היא אחת הדיסציפלינות הרפואיות המורכבות ביותר והמתקדמות ביותר בעולם הרפואי כיום, כשהיא משלבת אמצעים טכנולוגיים מתקדמים, ניתוחים מורכבים ועדינים, וכן טיפול תרופתי שמותאם לצרכי המטופל ולמחלה המדויקת שלו. לכן, כל מצב של מחלות עיניים או חשד במחלות אלה, מחייב פנייה מיידית לרופא עיניים מומחה שיבצע את הבדיקות הרלוונטיות ויתאים לכם טיפול איכותי. כאשר זה נוגע לבריאות העיניים שלכם, אבחון הבעיה בשלב מוקדם ומתן טיפול בהתאם, מהווים גורם קריטי.