קרדיולוגיה – ענף רפואי העוסק במחלות לב וכלי דם
המילה קרדיולוגיה נגזרת מהמילה הלטינית CORE שפירושה לב. ענף הקרדיולוגיה הוא תחום רפואי שעוסק בכל מחלות הלב וכלי הדם. קרדיולוגיה הינה התמחות על בתחום הרפואה הפנימית, כאשר גם היא נחלקת
לשניים: קרדיולוגיית מבוגרים וקרדיולוגיית ילדים. קרדיולוג מבוגרים עוסק בעיקר במחלות לב וכלי דם כגון אוטם שריר הלב, חסימת עורקים וכו’. לעומת זאת, קרדיולוג ילדים עוסק בעיקר במומי לב מולדים, במומים כחלוניים ובבעיות במסתמי הלב. בהתאם לכך, ישנה גם חלוקה במרכזים הרפואיים בין מחלקת קרדיולוגיה למבוגרים לבין מחלקת קרדיולוגיה לילדים.
רופא קרדיולוג – מומחיות בפני עצמה
קרדיולוג הינו רופא המתמחה בכל מה שקשור למחלות לב, בעיות בקצב הלב ומחלות כלי דם. על מנת להיות קרדיולוג מוסמך בישראל, יש לסיים 6 שנים של לימודי רפואה וסטאז’, 3 שנים של התמחות ברפואה פנימית, ולאחר מכן 3 שנים נוספות של התמחות מקצועית בתחום רפואת הלב. קרדיולוג המבקש להתמחות גם בצנתורים או ניתוחי לב נדרש להכשרה של 3-2 שנים נוספות, שלאחריהן הוא יכול להתחיל בצבירת ניסיון וותק בתחום.
קרדיולוג מאבחן את מצבו של המטופל על ידי תשאול, בדיקה גופנית ושימוש בבדיקות אבחנתיות שונות. בהתאם לאבחנה, הוא מעריך איזה סוג טיפול הינו היעיל ביותר עבור המטופל ובהתאם לכך מציע תכנית טיפול החל מטיפול תרופתי ועד לניתוחים והשתלות.
בדיקות נפוצות בתחום הקרדיולוגיה
במסגרת ענף הקרדיולוגיה פותחו בדיקות רבות ויעילות, חלקן לא פולשניות וחלקן פולשניות, המאפשרות לאבחן ולטפל במגוון בעיות קרדיולוגיות, ואף מסייעות להציל חיים ולהשיג איכות חיים טובה לחולים. בין הבדיקות הנפוצות נמנות הבדיקות הבאות:
- אק”ג, אלקטרוקרדיוגרם – בדיקה פשוטה ויעילה שבוחנת את הפעילות החשמלית של הלב ומאפשרת זיהוי ראשוני של מחלות ובעיות לב. בסיומה מופק פלט אשר מציג את רישום הפעילות החשמלית של הלב.
- אקו לב – בדיקה לאבחון בעיות לב המשתמשת בגלי קול ליצירת דימות של הלב בזמן אמת. הבדיקה מאפשרת למדוד מהי מידת ההתכווצות של חדרי הלב, ונותנת תמונה בהירה של מבנה המסתמים ותנועתם. בעזרתה ניתן לקבוע את רמת התפקוד של חלקי הלב השונים.
- אקו לב במאמץ – שילוב של בדיקת אקו לב עם בדיקת מאמץ – ע”י ביצוע פעילות מאומצת או בהסתייעות בתרופה שמדמה מאמץ. הבדיקה מספקת מידע על אספקת דם לחלקי שריר הלב ועל תפקוד המסתמים בעת מאמץ, ומשווה בין הממצאים במנוחה ובמאמץ.
- ארגומטריה – מבחן מאמץ הבוחן השפעה של פעילות גופנית מאומצת על תפקודו של הלב. ארגומטריה מאפשרת לאבחן מגוון בעיות לב ולבחון את תפקוד העורקים הכליליים המספקים את הדם לשריר הלב. במהלך הבדיקה הנבדק מבצע פעילות בדרגות מאמץ שונות על מכשירי כושר, כשלגופו מוצמדות אלקטרודות ושרוול למדידת לחץ דם, שמספקים נתונים במאמץ ובמנוחה.
- הולטר אק”ג, הולטר לב – בדיקה לאבחון הפרעות בקצב הלב המתבצעת ע”י מכשיר המוצמד לגוף הנבדק במשך 24-12 שעות, ורושם את פעילות הלב. בבדיקה זו ניתן לזהות הפרעות בקצב הלב, שלא מתגלות בבדיקת אק”ג רגילה.
- הולטר לחץ דם – בדיקה לאבחון יתר לחץ דם, שמהווה את הגורם העיקרי למחלות לב. במהלך הבדיקה מצמידים לגוף הנבדק מכשיר המודד ורושם את נתוני לחץ הדם במהלך יממה שלמה. המידע המופק מספק תמונה המעידה על התנהגות לחץ הדם.
- בדיקות דם – ניתן לאבחן מחלות ובעיות לב גם בעזרת בדיקות דם שונות המאתרות סמנים ביולוגיים שמופרשים כאשר קיימת פגיעה בשריר הלב.
- בדיקות מתקדמות ומורכבות יותר כגוןCT לב – צנתור וירטואלי, MRI לב, מיפוי לב וצנתור לב אבחנתי.
- אקו לב לעובר, אקו דופלר עוברי – בדיקת אולטרסאונד שבוחנת את מבנה ליבו של העובר, הקצב שלו, תפקודו וכלי הדם הנכנסים ללב ויוצאים ממנו. בעזרת הבדיקה אפשר לגלות בעיות בלב העובר, שאינן נראות באולטרסאונד הריון רגיל, ובהתאם לכך לטפל בהן ביעילות בזמן ההיריון או לאחר הלידה.