ההורמונים – שחקנים ראשיים במערכת האנדוקרינית
המערכת האנדוקרינית מורכבת מ-8 בלוטות שממוקמות באזורי הגוף השונים, ומפרישות את ההורמונים. הורמונים הינם חומרים כימיים – פפטידים, כימיקלים, חומצות גרעין, חומצות אמינו – שמיוצרים ומופרשים במקום
אחד בגוף ומשפיעים במקום אחר, על ידי העברת מסרים לאזורים, מערכות ואיברים שונים בגוף. ההורמונים נקשרים לקולטנים מיוחדים בתאים, ומייצרים התחלה של תגובת שרשרת תוך-תאית. תגובה זו מחוללת שינויים בתא וכתוצאה מכך גם בתאים אחרים ובכלל הגוף. בהתאם לכך, נהוג להגדיר את ההורמונים כמתווכים של תהליכים רבים המתרחשים בגופנו כגון: התיאבון, פעילות מערכת העיכול, גדילתם של השרירים, החשק המיני, תפקוד מערכת הרבייה, הפקת אנרגיה ועוד. חלק גדול מאלפי הפעולות הקורות בגוף מדי שנייה, לא יכול היה להתרחש ללא הבקרה ההורמונלית.
חשיבות המחקר האנדוקריני העוסק בהורמונים
עד לעשורים האחרונים מדע האנדוקרינולוגיה העוסק במערכת ההורמונלית היה אפוף בערפל, כשהנסתר היה רב מן הגלוי. עם התפתחות המחקר, נוצרה והתבססה הבנה מעמיקה יותר של מנגנוני הפעולה של ההורמונים. הידע החדש שהופק במהלך השנים משרת כל אנדוקרינולוג מבוגרים או אנדוקרינולוג ילדים בריפוי מגוון מחלות הנגרמות עקב חוסר או עודף של הורמונים. כך, לדוגמה, בעזרת הורמונים ניתן לטפל במיליוני חולי סוכרת בעולם, בחולי אוסטאופורוזיס עם בריחת סידן, באנשים הסובלים מתת פעילות או פעילות יתר של בלוטת התריס, בשלל בעיות הקשורות בהיפופיזה, טיפול בבעיות גדילה ועוד.
הורמונים חשובים בגוף
בין ההורמונים החשובים בגוף נמנים:
- הורמון הגדילה GH – מופרש מבלוטת יותרת המוח, מסייע לבניית תאי הגוף ולניצול שומנים לצורך יצירת אנרגיה.
- אינסולין – הורמון שמופרש מהלבלב, אחראי על העברת הגלוקוז מהדם לתאים בגוף.
- טסטוסטרון – הורמון גברי מרכזי, שאחראי על התפתחות אברי המין. אצל גברים הוא מיוצר באשכים ואילו אצל נשים הוא מיוצר בשחלות.
- פרולקטין – הורמון חלבוני, מופרש מבלוטת יותרת המוח, אחראי על התפתחות השדיים ועל ייצור החלב אצל נשים.
- TSH – הורמון שמגרה את בלוטת התריס ליצירת הורמוני 3 Tו-4) Tתירוקסין) שאחראים על חילוף החומרים בגוף.
- קורטיזול – הורמון ששייך לקבוצת הסטרואידים, מופרש מבלוטת יותרת הכליה, משתתף בפירוק חלבונים ואיזון משק הפחמימות והשומנים, ובעל השפעה רבה על המערכת החיסונית.
- FSH – מופרש מבלוטת יותרת המוח. אצל נשים מגרה יצירת הביציות והפרשת אסטרוגן במהלך המחזור החודשי. אצל גברים מגרה ייצור הזרע באשכים.
והרשימה ההורמונלית עוד ארוכה…..
כאשר קיים צורך לבודק רמת הורמון מסויים בדם או לעשות בדיקה מקיפה לכל ההורמונים צבצעים בדיקת הורמונים.
בעיות הקשורות באי תקינות המערכת ההורמונלית
מכיוון שהתשדורת הכימית המועברת על ידי ההורמונים משפיעה על שלל תהליכים חיוניים בגוף, חשוב מאוד לשמור על תקינותה. לעיתים, כתוצאה מגורמים שונים כמו תזונה לקויה, מצבי סטרס, טראומות, מחלות וכיו”ב, חל שיבוש בייצור תקין של ההורמונים ובהעברת המסרים שלהם לשאר הגוף – מצב המוכר לנו כחוסר איזון הורמונלי. במצב כזה, כל הגוף עלול לצאת מאיזון.
ישנן בעיות רבות הקשורות במערכת ההורמונלית ובאות לידי ביטוי במחלות והפרעות שונות בגוף כמו סוכרת, שיעור יתר, נשירת שיער, הפרעות במחזור אצל מתבגרות, אקנה חריפה, הפרעות בגדילה, בעיות פוריות, הפרעות בשתן, יתר לחץ דם, ירידה בתפקוד המיני ועוד. כיום ניתן לאבחן בעיות הורמונליות שונות על ידי ביצוע בדיקת דם, מתן טיפול תרופתי, שינוי אורח חיים ומעקב אנדוקריני.