רקע כללי על גלאוקומה – אחת ממחלות העיניים השכיחות בעולם
בתחום של רפואת עיניים (אופטלמולוגיה) ישנן מחלות רבות, ביניהן קטרקט, זבובים בעיניים – היפרדות זגוגית, יובש בעיניים, גירוד בעיניים ועוד דוגמאות רבות. מבין מחלות אלה, מחלת הגלאוקומה (אנגלית: Glaucoma. עברית: בַּרְקִית) היא אולי המוכרת מכל.
אז מה זה גלאוקומה? גלאוקומה היא למעשה לא מחלה אחת אלא קבוצה של מחלות. המכנה המשותף שלהן הוא פגיעה בעצב הראייה, ברוב המוחלט של המקרים במנגנון של עליית הלחץ התוך עיני. גלאוקומה היא הגורם השני בשכיחותו בעולם לעיוורון – ומכך קל להבין שמדובר במחלה שחשוב מאוד להכיר ולדעת כיצד מאבחנים אותה ומטפלים בה.
מהו מנגנון המחלה של גלאוקומה ומהם גורמי הסיכון שלה?
כאמור, במרבית המקרים גלאוקומה (אנגלית: Glaucoma. עברית: בַּרְקִית) תתפתח בעקבות עלייה של הלחץ התוך עיני. עלייה זו תהיה בדרך כלל תוצאה של פגיעה בניקוז נוזלי העין.
כששואלים מה זה גלאוקומה אין תשובה חד משמעית, משום שישנם כמה סוגים של גלאוקומה: פתוחת זווית (עם לחץ תוך עיני מוגבר או רגיל), סגורת זווית, מולדת, משנית למחלות אחרות ועוד.
גורמי הסיכון לתחלואה בגלאוקומה הם גיל מבוגר מ-40, קוצר ראייה (בדרך כלל רלוונטי יותר למרכיבי משקפיים מעל -3 או מעל +2, כולל מי שעשה ניתוח להסרת משקפיים בלייזר משום שהמבנה האנטומי של העין עדיין קצר רואי) והיסטוריה משפחתית של גלאוקומה. ככל שהלחץ התוך עיני גדל, כך גדל גם הלחץ שמופעל על עצב הראייה, וכך נגרם נזק הדרגתי לעצב זה ומשום כך גם לראייה עצמה.
תסמינים של גלאוקומה
למחלת גלאוקומה תסמינים של פגיעה בראייה, כאשר הפגיעה הזו תהיה בדרך כלל הדרגתית לאורך זמן רב, עד שהמטופל שם לב ששדה הראייה שלו קטן באופן משמעותי. באופן כללי, למחלת גלאוקומה תסמינים יחסית איטיים שקשה להרגיש עד שלב מתקדם יחסית, ולכן היא נקראת גם “הרוצח השקט” של תחום רפואת העיניים. במצב של גלאוקומה סגורת זווית חריפה ופתאומית, יכולים להופיע גם תסמינים כמו כאבי ראש חדים, בחילות, הקאות ואודם בעין.
כיצד מאבחנים גלאוקומה?
אבחון גלאוקומה הוא תהליך יחסית פשוט, משום שבתחום האופתלמולוגיה ישנן בדיקות רבות שמסוגלות לאתר לחץ תוך עיני ולעקוב אחרי התפתחות מחלת הגלאוקומה. אבחון גלאוקומה ראשוני מתבצע בבדיקה של רופא עיניים, ומשום שתסמיני המחלה איטיים והדרגתיים מומלץ לקבוע בדיקה כזו באופן שגרתי החל מגיל 40.
הבדיקות השונות שמשמשות לאבחון ומעקב אחר גלאוקומה כוללות:
- בדיקת OCT: הדמיה של העין ושל עצב הראייה, שמאפשרת לזהות פגיעה בעצב זה וכך לאבחן גלאוקומה ולעקוב אחרי התפתחותה.
- בדיקת לחץ תוך עיני: טונומטריה, בדיקה עם מכשיר מיוחד המודד באופן עקיף את הלחץ התוך עיני וכך מאבחן גלאוקומה.
- פכימטריה – מדידת עובי הקרנית: בדיקת אולטרסאונד של העין שמאפשרת מדידה של עובי הקרנית. עובי זה מושפע מהלחץ התוך עיני, ולכן הבדיקה היא בעלת חשיבות גדולה במעקב אחרי נזקי הגלאוקומה.
- בדיקת שדה ראייה: בדיקה ידנית שבוחנת את שדה הראייה של המטופל בעין אחת כל פעם, כך שניתן לזהות נזקים מוקדמים של מחלת הגלאוקומה ולעקוב אחר התפתחותה.
כיצד מטפלים בגלאוקומה?
טיפול בגלאוקומה הוא לא פשוט, משום שברוב המקרים גלאוקומה היא מחלה כרונית שאין דרך לרפא אותה אלא רק להקל על תסמיניה. עם זאת, ישנם שלושה קווי טיפול אפשריים, שמעניקים למטופלים איכות חיים גבוהה, מונעים עיוורון ומאפשרים שליטה במחלה.
קווי טיפול בגלאוקומה יכולים להיות:
- טיפול תרופתי: התרופות ניתנות בטיפות עיניים ומיועדות להורדת הלחץ התוך עיני. ישנן כמה וכמה משפחות תרופות שמיועדות להורדת הלחץ התוך עיני בטיפות, במנגנוני פעולה השונים זה מזה. ניתן לציין תרופות המפחיתות את ייצור הנוזל העיני (טילופטיק, דיאמוקס), תרופות המובילות לכיווץ האישון (פילוקרפין, משמש בעיקר למצבי חירום), תרופות המשפרות את הניקוז העיני (קסלטן), תרופות המבצעות הן הפחתה של הנוזל העיני והן שיפור של הניקוז (אלפאגן), או שילובים של כמה תרופות בתוך בקבוק טיפות אחד (קוסופט).
- טיפול בלייזר: במטופלים בהם הטיפול התרופתי לא יעיל דיו, מתקדמים לטיפול באמצעות לייזר לפתיחת נתיבי הניקוז העיני ולהפחתת הלחץ התוך עיני. במסגרת טיפול הלייזר הרגיל לגלאוקומה (Laser Trabeculoplasty) צורבים באמצעות הלייזר חלק מסוים בזווית העין, וכך משפרים את הניקוז דרך הזווית. זהו טיפול שמתאים לגלאוקומה פתוחת זווית. עוד טיפול אפשרי בלייזר, עבור גלאוקומה סגורת זווית ואפילו דחופה, הוא Iridiotomy – פתיחה של נתיב ניקוז חדש בעין.
- טיפול כירורגי: הטיפול הכירורגי הוא קו הטיפול האחרון בגלאוקומה, כאשר מטרתו גם כן ליצור נתיב ניקוז חדש בעין לאחר כישלון הטיפול התרופתי והניסיון לעשות זאת בלייזר. זהו ניתוח שקרוי Trabeculectomy. קו הטיפול האחרון, כאשר גם הניתוח הבסיסי לא הצליח, הוא השתלה של צינורית דקה המנקזת באופן מכאני (עם מסתם בקצה אחד שלה) את נוזל העין, וכך מפחיתה את הלחץ התוך עיני.
אבחון וטיפול בגלאוקומה צריכים להתבצע במרכז מהשורה הראשונה
טיפול בגלאוקומה, כמו כל מחלת עיניים אחרת, צריך להתבצע באופן מקצועי ומקיף, כולל מעקב לאורך זמן, במרכז רפואי מהשורה הראשונה המתמחה בתחום. במרכז כזה, כמו תל אביב מדיקל סנטר, ניתן לקבל מענה לא רק עבור מחלת הגלאוקומה, אלא גם עבור כל מחלות העיניים האחרות (שכיחות כנדירות) ועבור ביצוע בדיקות נוספות כמו בדיקת מיפוי קרנית, בדיקת עיניים שגרתית לחולי סוכרת ועוד. במרכז מסוג זה, שכולל תחת קורת גג אחת מענה רחב בתחום רפואת העיניים, ניתן לבצע הן אבחון מדויק והן התאמת טיפול מיטבי במחלת הגלאוקומה, ובכל מחלת עיניים אחרת.