בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

מהי דיאטה קטוגנית?

עמוד הביתבלוג › מהי דיאטה קטוגנית?

מה זה דיאטה קטוגנית?

מהי דיאטה קטוגנית
מהי דיאטה קטוגנית

דיאטה קטוגנית היא דיאטה טיפולית, המבוססת על תזונה עתירת שומן וחלבונים שאין בה כמעט צריכת פחמימות וסוכרים. היא נעשית בהשגחה רפואית, אינה מיועדת לאנשים מן השורה ומשרתת בעיקר חולים אפילפטיים. במסגרת דיאטה קטוגנית תפריט המזונות כולל בעיקר מזון מן החי כמו בשר בקר, עוף והודו, גבינות שמנות, חמאה, סלמון וביצים. מצד שני יש להימנע ממזונות המכילים סוכר ופחמימות כמו לחם, פסטה, פירות וכיוב’. מכיוון שתזונה קטוגנית אינה מאוזנת ואינה כוללת את רמת הוויטמינים והמינרלים הנדרשת לגוף, נהוג לצרוך במסגרתה תוספי מזון בהמלצת רופא או תזונאי.

באיזה מצבים דיאטה קטוגנית עשויה לסייע?

תזונה קטוגנית אינה מתאימה לאנשים בריאים. השימוש העיקרי שעושים בה כיום הוא לצורך טיפול בחולי אפילפסיה ומחלות פרכוסיות, לרוב בקרב ילדים ובעיקר במקרים בהם הטיפול התרופתי אינו אפקטיבי. זאת מכיוון שרמה גבוהה של קטונים בגוף מאפשרת שליטה מסוימת בהתקפים האפילפטיים. ישנן הוכחות בשטח ליעילות הדיאטה הקטוגנית בקרב החולים, אם כי אין מחקרים קליניים רבים המוכיחים את הדבר. ישנם גם מקרים בהם נעשה שימוש בתזונה הקטוגנית במסגרת טיפול בהשמנת יתר, אם כי הדבר אינו מומלץ לאורך זמן בשל החוסר שלה במרכיבים חיוניים לגוף.

הרציונל והעקרונות לפיהם פועלת הדיאטה הקטוגנית

פחמימות וסוכרים הם מרכיבים שחשובים למהלך התקין של המטבוליזם בגוף. דיאטה קטוגנית נשענת על עקרון החלפת הפחמימות והסוכרים בשומנים. למעשה, נעשה כאן ניצול של השומנים כחומרי דלק המזינים וכמקור הראשי להפקת אנרגיה בגוף. במסגרת הטיפול בדיאטה קטוגנית נוצרים במחזור הדם “קטונים” – חומצות שומן שתאי הגוף משתמשים בהן לחילוף החומרים.

דיאטה קטוגנית מחייבת פיקוח ובקרה רפואית

כל אדם שעובר לתזונה קטוגנית חייב לעשות זאת רק לאחר בדיקות והערכה רפואית מטעם אנשי מקצוע כגון רופא משפחה, אנדוקרינולוג מבוגרים או אנדוקרינולוג ילדים, נוירולוג ומומחים בתחום התזונה.  

מהלך הטיפול המבוקר בדיאטה קטוגנית

טיפול בתזונה קטוגנית נמשך בדרך כלל 3-2 שנים. המעבר לתזונה החדשה מתבצע רק לאחר ביצוע בדיקות רלוונטיות, ותחילת הטיפול נעשית לאחר צום ובמסגרת אשפוז והשגחה רפואית. שלושת החודשים הראשונים מהווים תקופת ניסיון, שבסיומה נבחנת יעילותו של הטיפול. בשנה הראשונה לדיאטה, המטופל נדרש לבצע מעקב רפואי ותזונתי מוקפד אחת ל-3 חודשים. המעקב כולל בחינת מדדים, ביצוע בדיקות דם ואחרות – הן לבחינת היעילות הטיפולית של הדיאטה והן לצורך שמירה על בריאותו הכללית של המטופל ומניעת פגיעה כלשהי בגופו. 

תופעות לוואי קצרות וארוכות טווח

לדיאטה קטוגנית עלולות להיות תופעות לוואי שברובן הינן הפיכות. ישנן תופעות לוואי קצרות טווח כמו התייבשות, היפוגליקמיה, שלשולים, עצירות, בחילות, הקאות. אלו מופיעות עד כחודש מתחילת הדיאטה, לרוב על רקע הצום הנדרש בפתח התהליך. ישנן גם תופעות לוואי ארוכות טווח שמופיעות החל מחודש מתחילת הדיאטה, אשר כוללות: עלייה ברמת כולסטרול וטריגליצרידים בדם, ירידה בצפיפות העצם, אבנים בדרכי השתן ועוד.

רופאי המחלקה

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין