הסרת שיער מהמפשעה – תופעה שראוי להתייחס אליה
הסרת שיער המפשעה במלואו הפכה בשנים האחרונות לתופעה נפוצה, בעיקר בקרב נשים. הרקע לכך הינו חברתי-טרנדי-אופנתי, כחלק ממגמת אסתטיקה שהולכת ותופסת מקום רחב בתודעה של נשים וגברים רבים.
גניקולוגים שנדרשו לדון בסוגיה והשלכותיה לא הביעו הסתייגות כלשהי ולא יכלו להצביע על פגיעה כלשהי מעצם הסרת השיער. לעומת זאת, רופאי עור ומין מקנים חשיבות רבה לאופן הסרת השיער מהאזור האינטימי והרגיש. לפיכך השאלה הגדולה אינה “כן או לא” – זה נתון לבחירה האישית של כל אישה וגבר. השאלה היא – איך עושים זאת בשיטה הבריאה ביותר תוך הימנעות מרבית מנזקים וסיבוכים.
נזקים כתוצאה משימוש בשיטות ביתיות להסרת שיער המפשעה
הסרת שיער מהמפשעה בשיטות ביתיות כמו גילוח, שעווה, פינצטה או מכשיר חשמלי ביתי, היא ללא ספק הפתרון הקל, הזמין, הזול והנוח. עם זאת מדובר בשיטות שעלולות להזיק לזקיק השערה ולגרום לזיהום חיידקי שמתפתח בזקיקים (פוליקוליטיס), זאת בעיקר לנוכח קרבת האזור אל פי הטבעת. כמו כן, נשים רבות מסירות את שיער המפשעה ולאחר מכן מגיעות לחוף הים, מקום בו הן נחשפות לזיהומים שונים. בנוסף, שיטות אלו עלולות לגרום להיווצרות של שערה חודרנית. בשיטות התלישה והגילוח השערה אמנם נחתכת אך היא מסתלסלת בזקיק ופורצת אותו, וכתוצאה מכך עלול להיווצר תהליך דלקתי. זיהומים כתוצאה מהסרת שיער בצורה לא תקינה עלולים לעורר או להחמיר את מחלת הההידראדניטיס סופורטיבה. המחלה מאופיינת באבצסים בקפלי הגוף השונים ולא תמיד ניתנת לריפוי מלא.
היתרון של השיטות להסרת שיער לטווח ארוך
נשים (וגם גברים) שמודעות לנזקי השיטות הביתיות, אך אינן מוכנות לוותר על מפשעה חלקה משיער, פונות אל הפתרון של הסרת שיער לטווח ארוך. טיפולים מסוג זה מתבצעים במסגרת מכון לאסתטיקה או מרכז רפואי. ישנן 3 שיטות עיקריות בעזרתן ניתן להסיר את שיער המפשעה לטווח ארוך – הסרת שיער בלייזר, באינפרא אדום או באפילציה. היתרון המשותף ל-3 שיטות אלו הינו יכולתן לפגוע בזקיק השיער ולחסלו, כך שיחדל להצמיח שיער. כמו כן, הן לא גורמות לבעיה של שערה חודרנית, הנפוצה בטכניקות הגילוח, המריטה והתלישה, ולנזקים אחרים לעור ולזקיקים.
יתרונות וחסרונות של השיטות השונות להסרת שיער מהמפשעה
- גילוח – הכי נוח, מהיר, קל וזול. מצד שני, התוצאות מחזיקות לטווח קצר מאוד, לרוב השערות שצומחות מחדש הן כהות וחזקות יותר, וכן יש סיכון לחתכים, פצעונים, גרד וצמיחת שערות חודרניות שכאמור עלולות לגרום לדלקת.
- שעווה – שיטה מהירה ויעילה, שתוצאותיה נשמרות לטווח ארוך יותר מגילוח, וכן השערות שגדלות מחדש הן עדינות ורכות. מצד שני היא כרוכה בכאב, סיכון לכוויות, שערה חודרנית, נזק לזקיקים ולעור וחשש לזיהומים.
- מכשיר חשמלי ביתי – מצד אחד מדובר בשיטה קלה ומהירה ואף פחות פוגענית לעור לעומת גילוח ושעווה. עם זאת היא כרוכה בכאב ועלולה לגרום לפגיעה בזקיקים, לשערה חודרנית ולזיהומים.
- אפילציה – מחט חשמלית – אפילציה מטפלת בכל שערה בנפרד, כאשר המחט שחודרת לזקיק השערה, מחממת אותו לשבריר שנייה על מנת למנוע צמיחה חוזרת. מכיוון שמדובר בשיטה שמתאימה יותר לאזורים קטנים או לשערות ספורות, היא פחות מתאימה להסרת שיער מהמפשעה. כמו כן, במידה והמחט אינה נקייה, היא עלולה לגרום לזיהומים.
- לייזר ואינפרא אדום – שיטות אלו המבוססות על אנרגיות חום ואור מומלצות להסרת שיער מהמפשעה. זאת בשל יעילותן לטווח ארוך והן מכיוון שאינן גורמות לתופעות לוואי ולנזקים לעור ולזקיקי השיער. עם זאת חשוב לדעת כי מדובר בשיטות שדורשות סדרת טיפולים וכן טיפולי תחזוקה, שהן לא יעילות לנשים עם שיער ג’ינג’י או בלונדיני, ושניתן לבצען רק מגיל 17 ולאחר שיש מחזור סדיר לפחות במשך 3 שנים.