טחורים – מה זה?
בניגוד לתפיסה הרווחת, טחורים (Hemorrhoids) בפני עצמם הם לא בהכרח מחלה – טחורים הם מבנים אנטומיים שקיימים בגוף של כל אחד ואחת מאתנו. טחור, ברמה הפשוטה ביותר, הוא וריד – אם כי מדובר בסוג מיוחד של ורידים עשירים ברקמת חיבור שנמצאים אך ורק באזור פי הטבעת (האנוס) והחלחולת (רקטום) בגוף האדם.
עם זאת, המצב שכולנו מכירים בתור “טחורים” הוא מצב בו אותם הוורידים מתנפחים כתוצאה מחסימה או קרישת דם בהם, או שהם גורמים להיווצרות של קרע (פיסורה) באזור פי הטבעת – ובמצב זה הטחורים יכולים לגרום לכאבי תופת ולמצוקה משמעותית. אחד הטיפולים היעילים בפיסורה הוא הזרקת בוטוקס לפיסורה.
למצב של טחורים תסמינים שונים, שנבדלים זה מזה גם בהתאם לסוג הטחור, אך ככלל ניתן לציין כאב באזור פי הטבעת (בעיקר בישיבה), הימצאות דם בצואה או על נייר הטואלט, גירוד ובמקרים קיצוניים גם אובדן שליטה על פי הטבעת.
איך נוצר טחור?
אין סיבה אחת להיווצרותם של טחורים, אך בהחלט ישנם מצבים שנמצאו כקשורים להיווצרות טחורים ונחשבים לגורמי סיכון להיווצרות מצב זה. גורמי סיכון אלה כוללים:
– לחץ בטני גבוה, כתוצאה ממחלה כרונית, ריבוי שיעולים או הקאות.
– עצירות המובילה להפעלה של מאמץ משמעותי בזמן התרוקנות.
– מחלות כבד הגורמות לעליית לחץ הדם בווריד השער הכבדי.
– סטרס נפשי.
– פעילות גופנית מאומצת באופן חריג, ולחילופין גם העדר פעילות גופנית והשמנת יתר.
– מחלות לב, וספציפית אי-ספיקת לב.
– נשים בהיריון.
במרבית המקרים, טחורים יסתמנו באופן ראשוני במטופל בהימצאות דם בצואה (על פי דיווח המטופל או במהלך בדיקת דם סמוי בצואה המתבצעת בשגרה). הטחורים מטופלים על ידי “רופא טחורים” – למעשה כירורג המתמחה באזור פי הטבעת והרקטום, או במילה אחת – פרוקטולוג. אם אתם שואלים את עצמכם כמה זמן נמשכים טחורים, הרי שזו שאלה שהתשובה אליה משתנה באופן משמעותי בהתאם לסוג האחור, רמת החומרה של הטחור והטיפול אותו מקבל המטופל. במקרים מסוימים, תחת טיפול שמרני (עליו יוסבר בהמשך) הטחורים יחלפו תוך ימים ספורים. במקרים אחרים הטחורים יהיה כואבים ולא יחלפו לאורך חודשים ובסופו של דבר יהיה צורך בניתוח על מנת לתקן אותם.
סוגי טחורים שונים וההבדלים ביניהם
כפי שהסברנו, ישנם כמה וכמה סוגים של טחורים, ובהתאם לכך כדאי גם להבין את ההבדלים בין כל סוג של טחור ברמת האבחנה וברמת הסימפטומים.
- טחורים חיצוניים: טחורים חיצוניים הם טחורים שכשמם כן הם, הם חיצוניים לגוף ולמעשה הם יוצאים החוצה מפי הטבעת אל פני השטח של העור שלנו. טחורים חיצוניים יכולים להיות כאלה באופן ראשוני (להסתמן לראשונה כטחור חיצוני) או שהם יכולים להיות טחורים פנימיים שמתדרדרים וצונחים עד הפיכתם לחיצוניים. על פי רוב, פני השטח החיצוניים של טחורים אלה יהיו מכוסים בעור העדין של פי הטבעת, ולכן הם ידממו פחות מטחורים פנימיים – אך בשל היות העור הזה עשיר בתאי עצב, הם גם יכאבו הרבה יותר. מטופלים אלה יתקשו לשבת על כיסא ממש, ויהיו קלים יחסית לאבחנה משום שהטחורים שלהם יהיו גלויים ובולטים בהסתכלות על אזור פי הטבעת.
- טחורים פנימיים: בניגוד לאלה החיצוניים, טחורים פנימיים לא גלויים לעין על פי רוב והם נמצאים בחלקו הפנימי של פי הטבעת. טחורים פנימיים לא מכוסים בשכבת עור אלא ברקמת מעי גס, ולכן הם גם כואבים הרבה פחות – אך גם נוטים לדמם הרבה יותר. בשלב ראשון, טחורים פנימיים יהיו בדרך כלל בלתי מורגשים ויסתמנו אך ורק בתור דימום בצואה או על נייר הטואלט. בשלב הבא תורגש יציאה של הטחורים החוצה בזמן התרוקנות, אך הם יחזרו חזרה פנימה בסופה. בשלב השלישי שמתחיל להיות כואב ומטריד יותר הטחורים יצאו החוצה בזמן התרוקנות, ותהיה צורך בהחזרה ידנית שלהם בסוף התהליך. בשלב הרביעי והכואב הטחורים יוצאים החוצה באופן קבוע, ולא ניתן להחזיר אותם פנימה. זהו המצב החמור ביותר שניתן להגיע אליו באבחנה של טחורים ככלל.
- טחורים מדממים – כאמור, טחורים מדממים הם בפני עצמם לא סוג ספציפי של טחור, אך בכל זאת כדאי להזכיר אותם ולדעת שהסיבה השכיחה ביותר לדימום בצואה היא טחורים. טחור מדמם יכול להיות פנימי או חיצוני, אך הסבירות גדולה באופן משמעותי לכך שמדובר בטחור פנימי. במצבים חמורים של ממש, טחורים מדממים יכולים להוביל לאובדן דם משמעותי שיסתמן בתור אנמיה – חולשה שתורגש לאורך כל שעות היום, עייפות וכדומה.
טיפול בטחורים – כל מה שצריך לדעת
ישנם כמה וכמה קווי טיפול מקובלים עבור טיפול בטחורים, וחשוב לעבור על כל אחד מהם ולהבין את הרלוונטיות שלו כלפי מטופלים שונים. כבר עכשיו נציין כי קיימות למצב של טחורים תרופות סבתא שונות, החל במיץ שזיפים ועד אכילת סובין. תרופות אלה יעילות משום שהן מרככות את הצואה, מה שמקל משמעותית את הלחץ המופעל באזור פי הטבעת וכך מסייע לחלוף הטחורים כל עוד שומרים על היגיינה במקום. עם זאת, תרופות הסבתא מסייעות אך לא מטפלות במצב, ובכל זאת כדאי להכיר את שיטות הטיפול הרפואי בטחורים:
- טיפול מונע: הטיפול הטוב ביותר ברפואה הוא הטיפול שמונע את היווצרות המחלה, ולא רק מטפל בה. למטופלים שסבלו מטחורים בעבר או שנמצאים בסיכון להתפתחות טחורים (עודף משקל, למשל) כדאי מאוד להקפיד על הרגלים שיהוו טיפול מונע לטחורים. טיפול זה כולל ריכוך של הצואה באמצעות תזונה עשירה בסיבים ושתיית מים מרובה. באופן כללי, ממליצים על שינוי באורח החיים – ביצוע פעילות גופנית, הורדה במשקל, הימנעות מישיבה ממושכת והימנעות מצריכה של מזונות המחמירים את המצב. הדבר מעלה את השאלה – מה אסור לאכול כשיש טחורים? התשובה לשאלה הזו היא מזונות הגורמים לגירוי הטחורים במהלך התרוקנות, כשבראש הרשימה נמצאים משקאות אלכוהוליים ומאכלים חריפים, וכן קפה ופירות הדר.
- טיפול שמרני: הקו הבא של הטיפול הוא רלוונטי כאשר כבר יש טחורים ולא רק למניעה שלהם. ברוב מוחלט של מקרים, טיפול בטחורים יהיה טיפול שמרני שלא כולל תרופות או ניתוח אלא פשוט הקלה על הסימפטומים ויצירת תנאים בהם הטחורים יחלפו מעצמם. הטיפול הבסיסי והמוכר ביותר הוא משחה נגד טחורים – משחה המובילה לאלחוש מקומי של האזור ומקלה על הכאב, ובנוסף גם יוצרת חציצה בין הצואה לבין הטחורים ומקטינה את הנפח שלהם, וכך מובילה להקלה בסימפטומים ולריפוי מהיר יותר. גם נרות לטחורים עובדים למעשה באותה שיטה בדיוק. חשוב מאוד לשמור על ההיגיינה של הטחורים על ידי שטיפה קבועה של האזור מספר פעמים ביום. בידה הוא פתרון טוב גם לכאב וגם לשמירה על היגיינה באזור במצב של טחורים חיצוניים כואבים. מלבד זאת, יש להפחית את הלחץ המופעל על האזור באמצעות אמבט ישיבה, יציבה נכונה ושתייה מרובה.
- טיפול כירורגי: השלב הבא של טיפול בטחורים הוא טיפול כירורגי, בו מבצעים פעולה של ממש לתיקון הטחורים, וזה מצב אליו מגיעים רק במקרים חמורים שלא מצליחים להרוויח מטיפול שמרני. הטיפולים הכירורגיים הקיימים בתחום זה כיום הם לא מעטים, וניתן לציין פרוצדורות כמו אלקטרותרפיה (צריבה חשמלית של הטחורים) וסקלרותרפיה (הזרקת חומר המוביל לתמט של כלי הדם המנופח). פרוצדורה ותיקה ויעילה מאוד היא קשירת טחורים – טיפול שלא דורש ניתוח של ממש אלא פעולה מיני-פולשנית, שמובילה לתמט של הטחורים ולהפרשה שלהם עם הצואה תוך מספר שבועות. טיפולים נוספים הם הקפאת הטחור (Cryosurgery), צריבה של הטחור בלייזר והרחבת פי הטבעת להקלה על הלחץ.
לאחר שנכשלו כל קווי הטיפול האחרים נפנה לאפשרות של ניתוח טחורים – ניתוח בהרדמה כללית בו מסירים את הטחורים באופן כירורגי. זה מצב אליו לא נרצה להגיע, גם משום שמטופלים לאחר ניתוח טחורים לא מוגנים מפני חזרה של טחורים, וגם משום שמדובר בניתוח שדורש התאוששות ומשמעת מצד המטופל, שמירה על אורח חיים בריא בכל מקרה אחריו, ויכול להוביל לתופעות לוואי לא נעימות באורח החיים של המטופל.
טחורים הם מצב רפואי פשוט יחסית, אבל גם כזה שחשוב לטפל בו היטב
טחורים הם מצב רפואי שנחשב למצב לא מסוכן – נדיר מאוד שטחורים מדממים מספיק בשביל להוביל לאנמיה מסכנת חיים של ממש אצל המטופל. עם זאת, מדובר אולי במצב הרפואי הכואב והמטריד ביותר, שתוקף כ-10% מהאוכלוסייה (וכנראה שאפילו יותר אך לא מדווח). בכל מצב בו אתם מאתרים דימום בצואה, גם אם קל מאוד, בכל מקרה חשוב לבצע בירור מקיף (משום שהדבר יכול להיגרם לא רק מטחורים אלא גם ממצבים מסוכנים יותר של המעי הגס). בכל מצב בו מקבלים אבחנה של טחורים, חשוב מאוד לשמור על אורח חיים בריא ולבצע טיפול מונע טוב, ולפנות לפרוקטולוג ברמה גבוהה עבור התאמת הטיפול המיטבי עבורכם. רק כך תוכלו לשקם את איכות החיים שלכם – בה טחורים יכולים לפגוע ללא היכר.