בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

זהירות – האוכל הזה לא בשבילכם!

עמוד הביתבלוג › זהירות – האוכל הזה לא בשבילכם!

אנשים רבים רגישים למזונות שונים מבלי שהם מודעים לכך. אם גם אתם סובלים, לכאורה ללא סיבה נראית לעין, מבעיות כמו מיגרנות, מעי רגיז, כאבי בטן, אטופיק דרמטיטיס, עייפות כרונית ועוד, יכול להיות שהסיבה מונחת אצלכם בצלחת.

מהי רגישות למזון ?

זהירות – האוכל הזה לא בשבילכם
זהירות – האוכל הזה לא בשבילכם

אנשים רבים סובלים מרגישות למזון או אי סבילות למזון – מדובר בתופעה שכיחה יחסית באוכלוסייה. אנשים עם רגישות למזון חווים תסמינים שונים, שעלולים לפגוע בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים. ממיגרנות ועד בעיות  עיכול, מפיברומיאלגיה ועד נדודי שינה, מהשמנת יתר ועד דיכאון (וזו רק רשימה חלקית ביותר) – כל אלה יכולים להיות תסמינים כתוצאה מרגישות למזון. לרוב, הרגישים למזון חווים יותר מתסמין אחד, ובמקרים רבים הקשר בין התסמין לרגישות אינו מאובחן נכון. מה בעצם קורה? כאשר אדם צורך מזון שהוא רגיש אליו, עולה אצלו רמת נוגדני IgG וכתוצא מכך מתעוררות בגוף  תגובות שבאות לידי ביטוי בתסמינים השונים. כאשר קיימת חשיפה ממושכת למזון הרגיש, עלולים להיווצר תהליכים דלקתיים שהינם כרוניים.

אל תטעו – אי סבילות למזון איננה אלרגיה למזון

חשוב לדעת שרגישות למזון היא תופעה שונה לחלוטין מאלרגיה למזון, כדוגמת אלרגיה לבוטנים, שקדים, אגוזים, חלב, מאכלי ים וכיו”ב. כאמור, אצל אנשים עם אלרגיה למזון נצפית עלייה  בנוגדני  IgE ואילו בקרב הרגישים למזון יש עלייה בנוגדני IgG  – מדובר בשני מרכיבים שונים של המערכת החיסונית. רגישות למזון אמנם הרבה פחות מסוכנת מאלרגיה למזון שעלולה לעיתים לסכן חיים, אך עם זאת עדיין מדובר בתופעה מטרידה שפוגעת באיכות החיים. רגישות למזון גם שכיחה יותר מאלרגיה למזון. כמו כן, בעוד רגישות למזון גוררת תגובות חריפות מיידיות, באי סבילות למזון התגובות יכולות להופיע בפרק זמן של מספר שעות או אפילו כמה ימים לאחר החשיפה למזון הבעייתי.

כיצד ניתן לאבחן רגישות למזון?

כיום, כאשר עולה חשד שאדם כלשהו רגיש למזון מסוים, הוא יכול לעבור אבחון באמצעות בדיקת רגישות למזון, הבודקת את רמת נוגדני IgG  (בעוד במסגרת בדיקת אלרגיה נבדקת רמת נוגדני IgE). מדובר בבדיקת דם שמבחינת ההליך דומה להרבה בדיקות דם שגרתיות שכל אחד ואחת מאיתנו מבצעים במהלך החיים – לקיחת דגימת דם מהאצבע. בבדיקה ניתן לבחון רגישות לעשרות מזונות נפוצים וביניהם בשר, דגים, ביצים, מוצרי חלב, דגנים, חיטה, גלוטן, קטניות, תבלינים, שמרים, קפה ועוד. תוך פחות משעה ניתן לקבל כבר תוצאות, שאף מדרגות את רמת הרגישות  – קלה, בינונית או חזקה.

הטיפול הפשוט ביותר: הוצאת מזונות רגישים מהתפריט

בעקבות בדיקת רגישות למזון, אנשים שסובלים לאורך שנים ממגוון סימפטומים, מהשמנת יתר ואף ממחלות שונות, עשויים לגלות שכל סבלם נבע מרגישות למזון כזה או אחר. במקרה כזה, כל שנדרש הוא דיאטה מונעת במסגרתה יש להימנע מצריכת המזון או המזונות שגורמים לרגישות, וכך להיפטר משלל תסמינים ובעיות ולהתחיל לחוות איכות חיים אחרת. ככלל, חשוב שכל אדם שרגיש למזון כלשהו ונדרש לדיאטה כדי לשפר את המצב – יתייעץ עם רופא או דיאטנית. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר באנשים עם מחלות ובעיות משמעותיות כמו סוכרת או השמנת יתר, יש להתייעץ עם אנדוקרינולוג ותזונאית לפני שעושים צעד כלשהו. אלה ידעו להנחות את המטופל כיצד לנהוג ואיך לשלב את ההימנעות מהמזונות הבעייתיים במסגרת טיפול בהשמנת יתר, טיפול בסוכרת וכו’.

רופאי המחלקה

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין