על התבגרות מינית ומאפייניה
התבגרות מינית היא חלק מהתהליך הטבעי של גדילה והתפתחות, שמלווה בהפרשת הורמוני מין. ההתבגרות המינית מתבטאת בתופעות שונות בקרב המתבגרים: אצל בנות – בעיקר הופעת שיעור, צמיחת השדיים
והופעת המחזור, ואצל בנים – בעיקר הופעת שיעור, גדילת האשכים והפין.
ההתבגרות המינית מתחילה כאשר בלוטת ההיפותלמוס במוח מפרישה הורמון בשם GnRH, שמגרה הפרשת הורמוני גונדוטרופינים מבלוטת יותרת המוח. הורמונים אלה חודרים לדם ומעוררים את הפרשת הורמוני המין באיברי הרבייה: אסטרוגן מהשחלות וטסטוסטרון מהאשכים. ההתבגרות המינית מאופיינת גם בהאצה של הגדילה, שכן הורמוני המין מגרים גם הפרשת הורמוני גדילה.
הזמן בו מתחיל תהליך ההתבגרות המינית תלוי בגורמים גנטיים וסביבתיים. הממוצע נע סביב גיל 10.5 אצל בנות וסביב גיל 11 אצל בנים.
מהי התבגרות מינית מוקדמת?
ישנם מצבים מסוימים בהם מתפתחת התבגרות מינית מוקדמת לפני גיל 8 בקרב בנות ולפני גיל 9 אצל בנים – מה שמהווה חריגה משמעותית מגילאי הנורמה. התפתחות מינית מוקדמת כזו עלולה לגרום למצוקה נפשית, בעיות גדילה ועוד. בהתאם לכך, נדרשת לה התייחסות רפואית הולמת.
במסגרת אנדוקרינולוגיה, התחום העוסק בין השאר בנושא ההתפתחות המינית, מצוינים 2 סוגים עיקריים של התפתחות מינית מוקדמת: האחת – התבגרות מוקדמת מרכזית כתוצאה מהפרשת הורמונים מההיפותלמוס המעודדים הפרשת הורמונים מאיברי המין. השנייה והפחות שכיחה – התבגרות מוקדמת פריפרית שנגרמת מעלייה בהפרשה של הורמונים מאיברי המין מבלי שיש עדות למעורבות הפרשת הורמון ה- GnRH במוח.
הגורמים להתבגרות מינית מוקדמת
התבגרות מינית מוקדמת יכולה להיגרם משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים:
- גנטיקה – אצל ילדים רבים עם התבגרת מינית מוקדמת מרכזית, אובחנו בני משפחה נוספים עם אותה תופעה.
- תזונה – ישנה סברה לפיה השמנת יתר הקשורה לתזונה עתירת שומנים וסוכרים ואף למצבי סוכרת ילדים, קשורה להתפתחות מינית מוקדמת.
- חשיפה למזהמים – חשיפה לכימיקלים שנמצאים במוצרי פלסטיק, ניקוי, חומרי הדברה, קוסמטיקה ועוד. כימיקלים אלו עלולים לשבש את הפעילות ההורמונלית התקינה וכתוצאה מכך להשפיע על האצת ההתבגרות המינית.
- חשיפת העובר בזמן ההיריון – לעישון ולתרופות מסוימות כגון דיאסתילבטרול (שהשימוש בה הופסק).
ישנם גורמים נוספים הקשורים להתבגרות מינית מוקדמת כמו מתח נפשי, חשיפה לעישון, חשיפה לתרופות והקרנות ואפילו אזור גיאוגרפי.
כיצד מאבחנים התבגרות מינית מוקדמת?
תהליך אבחון של התפתחות מינית מוקדמת מתבצע על ידי אנדוקרינולוג ילדים, שעובר על ההיסטוריה הרפואית של המשפחה, עורך בדיקה גופנית ומפנה את הילד לבצע מספר בדיקות: בדיקות דם לבחינת הרמות של הורמונים שונים, ובדיקת רנטגן יד וכף יד בעזרתה ניתן לאמוד את גיל העצמות ולברר אם הן גדלות באופן מואץ. במידה ומאובחנת התבגרות מינית מוקדמת, הילד יופנה לבדיקת GnRH Stimulation Test הבוחנת את גירוי הפרשת ההורמון – זאת על מנת לברר אם מדובר בהתבגרות מינית מוקדמת מרכזית או פריפרית. לרוב מבוצעת גם בדיקת גירוי ACTH הבוחנת את תפקוד בלוטת האדרנל, שכן לעיתים ההתבגרות המינית המוקדמת יכולה להתרחש על רקע של מחסור באנזים מסוים.
הטיפול בהתבגרות מינית מוקדמת
הטיפול המרכזי בהתבגרות מינית מוקדמת מרכזית, הינו טיפול תרופתי לעיכוב הפרשת הורמון ה- GnRH מההיפותלמוס שבמוח. זאת על מנת לעכב את שרשרת הפרשות ההורמונים הגורמים להתפתחות המינית המוקדמת. טיפול זה אינו מסייע במצבים של התפתחות מינית מוקדמת פריפריאלית. במצבים אלה, הטיפול יותאם לפי כל מקרה לגופו, החל מטיפול תרופתי ועד לניתוח להסרת גידול שפיר שגורם לבעיה.