מהי הפרעת קשב וריכוז ?
הפרעת קשב וריכוז או היפראקטיביות – ADHD – הינה מצב רפואי כרוני הרווח בקרב
מיליוני ילדים בעולם וממשיך איתם לבגרותם. הפרעות קשב וריכוז מאופיינות בתופעות של חוסר קשב, חוסר יכולת להתרכז, אי שקט, התנהגות אימפולסיבית המאופיינת בפעולות ללא חשיבה מקדימה, פעילות יתר ועוד. ילדים ובני נוער עם בעיות קשב ריכוז מתקשים ללמוד, לארגן מחשבה, לסיים מטלה, להביע רגשות או לשלוט בהתנהגותם. לרוב הם חווים קשיים בקשרים חברתיים, סובלים מהישגים נמוכים בבית הספר ומתמודדים עם דימוי עצמי וביטחון עצמי נמוכים, חרדה, דיכאון ועוד.
מהם הגורמים לבעיות קשב וריכוז
עד היום לא ברור מהם בדיוק הגורמים להפרעת קשב וריכוז, אך כנראה שמדובר בשילוב של גורמים מולדים וסביבתיים, שהבולטים בהם הינם:
- הפרעה נוירולוגית המתבטאת בחוסר ארגון של המידע המגיע למוח.
- בעיות בעיבוד ראייתי או שמיעתי.
- תסמונות ומחלות גנטיות
- פגיעת ראש בעיקר בחלקו השמאלי הקדמי של המוח.
- לידה מוקדמת (פגות)
- מחסור בחמצן בזמן הלידה.
- בעיות שינה וחוסר שינה.
- הזנחה רגשית קשה בשלבי החיים הראשונים.
מה ואיך מאבחנים הפרעת קשב וריכוז?
חשוב לזהות הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים מוקדם ככל האפשר על מנת לטפל בבעיה ובתסמיניה ולמנוע מהילד התמודדות עם מצבים מתסכלים ופצעים רגשיים עמוקים. עם זאת, חשוב לציין כי ייעוץ נוירולוג וביצוע בדיקות נוירולוגיות לפני גיל 5 עלולים להיות מוקדמים, שכן לעיתים מה שנראה כבעיית קשב וריכוז יכול להתמתן או להיעלם עד גיל זה. בכל מקרה של היסוס, מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים או נוירולוג ילדים. לאור המצב יתכן ותופנו גם לייעוץ אצל פסיכולוג ילדים או לפסיכולוג חינוכי אילן גרטי לצורך אבחון פסיכודידקטי מקיף.
הורים שחושדים כי לילדם יש בעיית קשב וריכוז צריכים לפנות תחילה אל רופא ילדים. זה יפנה במידת הצורך אל נוירולוג ילדים, פסיכיאטר או מומחה בתחום שמבצעים אבחון ADHD על ידי בדיקות נוירולוגיות. אחת הדרכים לאבחון הפרעת קשב הינה בדיקת EEG שמנותחת באופן כמותי. בהשוואת בדיקת EEG של ילד עם הפרעת קשב וריכוז לעומת ילד ללא הפרעה כזו – לרוב אצל הילד עם ההפרעה יתגלה דפוס גלי מוח של עודף גלי תטא בחלק הקדמי של המוח. אצל מתבגרים ומבוגרים עם בעיית קשב וריכוז תתגלה לרוב פעילות יתר של גלי אלפא. אבחון מוקפד וזהיר יוכל לזהות אם אכן מדובר בהפרעת קשב וריכוז, ויאפשר התאמת טיפול הולם.
טיפול בהפרעת קשב וריכוז
הפרעת קשב וריכוז אינה עוברת מאליה והשלכותיה באות לידי ביטוי בכל תחומי החיים בכל גיל. לא נמצא מרפא לבעיה אך ניתן לטפל בה בדרכים יעילות ואפקטיביות כדלקמן:
- טיפול תרופתי – התרופות מייצרות במוח מצב נוירולוגי אשר מדמה מצב תקין.
- פעילות גופנית – מייצרת עוררות בחלקי המוח האחראים על כישורי תכנון ארגון וביצוע.
- אסטרטגיות לימוד – שימוש בכלים לימודיים מותאמים אישית למטופל.
- טיפולים רגשיים – טיפולים פסיכולוגיים ופסיכו-חינוכיים.
- טיפולים התנהגותיים כגון אימון אישי או CBT
- הדרכת הורים