בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

היפופיזה

עמוד הביתבלוג › היפופיזה

מה זה היפופיזה?

היפופיזה
היפופיזה

היפופיזה הוא שמה של בלוטת יותרת המוח, מהבלוטות החשובות שבגופנו, שהינה משמעותית ביותר בכל הקשור במערכת האנדוקרינית. ההיפופיזה חיונית לתהליכים רבים בגוף מכיוון שהיא מפקחת על בלוטות הורמונליות חשובות כמו בלוטת התריס ובלוטת יותרת הכליה.

הבלוטה ממוקמת בבסיס הגולגולת מתחת לגשר האף. היא קטנה מאוד, קוטרה הינו 1 ס”מ והיא שוקלת כ-5 גרם.

מבנה ההיפופיזה – בלוטת יותרת המוח

נהוג לחלק את ההיפופיזה ל-2 חלקים עיקריים – האחד הוא היפופיזה קדמית והשני היפופיזה אחורית.  האונה הקדמית של ההיפופיזה נקראת אדנו-היפופיזה ומורכבת בעצמה מ-3 חלקים. היא אחראית על הפרשת ההורמונים שמתפעלים את הבלוטות האנדוקריניות בגוף ועל הבקרה עליהן. כמו כן, היא מפקחת על דרך התפקוד של מנגנונים חשובים בגוף כדוגמת  גדילה, פריון, חילוף חומרים ועוד.

האונה האחורית של ההיפופיזה נקראת נוירו-היפופיזה ואף היא נחלקת ל-3 חלקים. ההיפופיזה האחורית אחראית על הפרשת הורמונים, פיקוח על לחץ הדם, התכווצויות שרירים, מים בכליות ועוד.

היפופיזה תקינה מבטיחה ייצור הורמונים חיוניים לגוף

תפקוד תקין של בלוטת יותרת המוח מאפשר לה לייצר הורמונים חשובים כגון: הורמון ה-ACTH האחראי על העוררות של בלוטת יותרת הכליה, הורמון הקורטיזול שחיוני לתפקודי כליות ועוד, ההורמון האנטידיאורטי שמווסת את נפח השתן שמייצרות הכליות, הורמוני הגונאדוטרופינים שאמונים על הליכי מין ורבייה אצל נשים וגברים, הורמון הגדילה שחיוני להתפתחות נורמטיבית בילדות ולרמות אנרגיה תקינות בבגרות. זהו רק חלק  מרשימת ההורמונים המיוצרים על יד ההיפופיזה, ומכאן ניתן להבין עד כמה חשוב תפקודה התקין לבריאות הגוף.

בעיות הקשורות בהיפופיזה

תפקוד לקוי של ההיפופיזה פוגע במערכות הגוף השונות. קיימות הרבה מחלות ובעיות רפואיות  הקשורות לבלוטה כגון:

  • מחלת קושינג הנובעת מהפרשת יתר של הורמוני הקורטיזול וה-ACTH.
  • סוכרת תפלה (דיאבטס אינסיפידוס) כתוצאה מחסר בהורמון ה-ADH.
  • אקרומגליה הנובעת מהפרשת יתר של הורמון הגדילה.
  • תסמונת שיהאן.
  • פרולקטינומה כתוצאה מהפרשת יתר של פרולקטין.
  • תסמונת האוכף הריק.
  • גידולים שונים לרבות גידולים לא מפרישים שבשל מיקומם הרגיש הם פוגעים במערכות גוף שונות.
  • תת פעילות של הבלוטה או פעילות יתר שלה.

בעיות אלה ואחרות הקשורות בהיפופיזה עלולות לגרום לתסמינים קשים הכוללים חסר הורמונלי קבוע,  אי פוריות, פגיעה בראייה, פגיעה בגדילה ועוד.

אבחון וטיפול בבעיות הקשורות בהיפופיזה

אבחון מדויק של בעיות הקשורות בהיפופיזה בשלב מוקדם ככל האפשר, חיוני להתמודדות מוצלחת איתן.  האבחונים נעשים באמצעות בדיקות שונות לרבות בדיקות דם. קביעת תכנית הטיפול נעשית באופן ספציפי לכל מטופל ולכל מחלה. ישנם מקרים בהם די בטיפול תרופתי לוויסות ההורמונלי, ומקרים אחרים בהם נדרשת התערבות כירורגית לכריתת גידול, מה שמחייב הערכה וטיפול מטעם אנדוקרינולוג או אנדוקרינולוג ילדים לפני הניתוח ולאחריו.

רופאי המחלקה

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין