בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

דם בצואה

עמוד הביתבלוג › דם בצואה
דם בצואה
דם בצואה

דם בצואה הוא אחד הסמנים החשובים ביותר בתחום הגסטרואנטרולוגיה

יתכן שרבים מכם שמעו על בדיקת דם סמוי בצואה, או באנגלית Fecal Occult Blood. השאלה אם הבנתם בדיוק מהי ועד כמה מדובר באחת הבדיקות החשובות בעולם הרפואה כיום.
דם סמוי בצואה, שאינו נראה לעין רגילה אך מתגלה בבדיקת צואה, מהווה סמן חשוב ביותר למחלות רבות בתחום של גסטרואנטרולוגיה – רפואת מערכת העיכול. עם זאת, דם סמוי בצואה (או Occult Blood Fecal) הוא לא הממצא היחידי של דם בצואה, וישנם גם מצבים בהם רואים צואה עם דם גם בעין בלתי מזוינת. מצבים אלה של דם בקקי עלולים להיות חמורים ומשמעותיים יותר, ומאידך יכולים גם לנבוע ממצבים שונים לחלוטין מאלה אשר מובילים למצב של צואה עם דם שלא נראית באופן רגיל.
בכל מקרה, בכל מצב של צואה עם דם הדבר מחייב לעבור בירור מלא של גסטרואנטרולוג, כולל ביצוע כלל הבדיקות הרלוונטיות בתחום, אותן נסקור בין השאר להלן. מלבד זאת, בדיקת Fecal Occult Blood מהווה בדיקת סקר חשובה לאבחנה מוקדמת של מחלות מעי חשובות ומסוכנות שגם הן יצוינו להלן.

אילו מצבים מובילים להימצאות דם בצואה?

יש למצב של דם בצואה סיבות שונות, אך הגורם החשוב ביותר והמוכר ביותר שמוביל למצב של Occult Blood Fecal הוא סרטן המעי הגס. סוג זה של סרטן, שהוא אחד הנפוצים באוכלוסייה באופן כללי ובגברים מעל גיל 50 בפרט, יכול להיות לא סימפטומטי לחלוטין עד שלב די מאוחר אם לא מבצעים בדיקת סקר לגילוי שלו, וזוהי למעשה הבדיקה שאנו מכירים בתור דם סמוי בצואה. אם מתברר שישנה נוכחות של דם בקקי, ממשיכים לבירור נוסף על ידי ביצוע קולונוסקופיה, או על ידי גסטרוסקופיה במידה ועולה חשד שהדימום נובע ממערכת העיכול העליונה ולא מהמעי הגס.
מלבד זאת, צואה עם דם (במיוחד כשהוא נראה לעין) מהווה גם סימפטום חשוב למחלות אחרות של מערכת העיכול. מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן או קוליטיס מתבטאות במקרים רבים בצואה דמית, והדבר יכול להוות סמן ראשון למחלה כרונית משמעותית במקרים אלה.
עוד מצב רפואי המוביל לנוכחות של דם בצואה הוא טחורים. על אף שלא מדובר במצב מסוכן לרוב, טחורים מדממים יהיו גם בדרך כלל כואבים מאוד, ובמצב זה יש לפנות לטיפול של פרוקטולוג לצורך התחלת טיפול בטחורים.
עוד מצבים שיכולים להוביל לנוכחות דם בצואה הם מחלת הדיברטיקוליטיס, מחלות כלי דם במערכת העיכול (אנגיודיספלזיה), עצירות משמעותית, טיפולי הקרנות המשפיעים על המעי הגס, וכן פציעה של המעי בעת ביצוע קולונוסקופיה ולקיחת ביופסיה.

כיצד מבצעים את בדיקת הצואה, ומה צריך לדעת על הממצאים שלה?

בדיקת דם סמוי בצואה היא בדיקות מעבדה שנחשבת בדיקת סקר – כלומר שכל אחד ואחת צריכים לבצעה באופן שגרתי על מנת לשלול ולגלות בשלב מוקדם מצבים של סרטן המעי הגס, וזאת החל מגיל 50. הבדיקה עצמה מתבצעת באמצעות ערכה שאותה ניתן לקבל מהמרפאה בה אתם מטופלים, שבתוכה נמצא נייר מיוחד עליו צריך לבצע את הצרכים. לאחר מכן יש להשתמש במקלון שנמצא בערכה על מנת לדגום כמות קטנה מהצואה, ולהכניס לתוך מבחנת הבדיקה.
ממצאי בדיקה חיוביים, כלומר נוכחות של דם סמוי בצואה, לא מעידים על שום דבר בהכרח. אמנם המצב החמור ביותר שמוביל לכך הוא סרטן, אך הממצא יכול לנבוע גם ממצבים רבים אחרים עליהם פירטנו. משום כך, כל ממצא כזה צריך לעבור בירור נוסף באמצעות בדיקות אנדוסקופיות, הדמיות ובדיקת רופא. בהקשר זה, חשוב תמיד לבחור במרפאה איכותית שיודעת לבצע את כלל הבדיקות ולהציע לכם רופאים מהשורה הראשונה בתחום. מענה כזה תמצאו בתל אביב מדיקל סנטר, עם גסטרואנטרולוגים מומחים כמו ד”ר עדי להב, ד”ר מאוד להב, ומומחים אחרים שיספקו לכם את המענה המקצועי ביותר בתחום.

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין