רפואת עיניים היא תחום שכולל מחלות רבות, ובדיקות אבחנתיות רבות בהתאם
בעולם הרפואי רחב הידיים של רפואת עיניים (בלועזית: אופטלמולוגיה) ישנן מחלות ואבחנות רבות. כל אחת מהן חיונית מאוד כדי לשמור על איכות חיי המטופל ולהתאים לו טיפול מיטבי, כשהמטרה החשובה מכל היא מניעת עיוורון. בהתאם לכך, רופא עיניים מיומן עושה שימוש בבדיקות רבות מאוד על מנת להגיע לאבחנה.
בדיקות עיניים יכולות להיות בדיקות אבחנתיות למחלות כמו קטרקט או זבובים בעיניים – היפרדות זגוגית, ובאותה מידה הן יכולות להיות בדיקות שמסייעות לבחון הופעה של סימפטומים כמו יובש בעיניים, גירוד בעיניים, אודם כרוני וכיו”ב.
נסקור להלן בדיקות עיניים שונות ונכיר את התפקיד והחשיבות של כל אחת מהן:
בדיקה אורטופטית
בדיקות אורטופטיות הן בדיקות של מיקוד הראייה, שנועדו לאבחן מצבים כמו פזילה, עין עצלה, כפל ראייה ובעיות נוספות של שרירי העין. הבדיקה מתבצעת באופן ידני על ידי רופא, כשבמהלכה צריך המטופל לכסות עין אחת ולעקוב אחרי אצבע הרופא כשהוא זז בכל כיווני התנועה הבריאים של העין. קושי בתנועה לכיוון כלשהו יכול להעיד על פגיעה בשרירי הראייה ובמיקוד הראייה כתוצאה מכך. בנוסף, בבדיקה עושים שימוש בתמונות בעלות הבדלים דקים המוצגות לשתי העיניים, כאשר הרופא בוחן האם המטופל יכול למקד את הראייה וליצור תמונה אחידה או שלא.
בדיקת OCT
בדיקת Optical Coherence Tomography, או בקיצור OCT, היא למעשה הדמיה לא פולשנית של הרשתית. בדיקת OCT יוצרת תמונות חתך רוחביות של שכבות שונות בעין, ומאפשרת לזהות בצורה מדויקת מצבים ומחלות שונות. הבדיקה לא פולשנית ולא חושפת לקרינה מזיקה, והיא חשובה עבור אבחון מחלות כמו גלאוקומה וניוון של מרכז הראייה.
בדיקת לחץ תוך עיני
בדיקה זו חשובה מאוד עבור אבחון מחלת הגלאוקומה, שזיהוי מקדם שלה יכול לעכב באופן משמעותי את התקדמותה ולמנוע עיוורון בעתיד. בדיקת לחץ תוך עיני היא בדיקה בה משתמשים במכשיר מיוחד בכדי להפעיל לחץ על העין (לאחר אלחוש שלה). בהתאם למידת הלחץ שנדרשה בכדי להגיע לנקודת המטרה, ניתן לקבוע את הלחץ התוך עיני בערך מספרי, ללא צורך בבדיקה פולשנית.
פכימטריה – מדידת עובי הקרנית
עבור חולים במחלת הגלאוקומה, בדיקת הפכימטריה – מדידת עובי הקרנית – היא בדיקה חשובה מאוד בכדי להעריך את התפתחות המחלה לאחר אבחון של לחץ תוך עיני מוגבר. הבדיקה מתבצעת על ידי מכשיר אולטרסאונד, באמצעותו ניתן לקבל הערכה מדויקת של עובי הקרנית. עובי הקרנית הוא אחד הפרמטרים הראשונים שנפגעים כתוצאה מלחץ תוך עיני מוגבר, וכך הוא משמש למעקב אחר התפתחות מחלת הגלאוקומה. הבדיקה אינה פולשנית, אין בה חשיפה לקרינה כלשהי ולא נדרש זמן התאוששות אחריה.
בדיקת מיפוי קרנית
בדיקת מיפוי קרנית היא בדיקה שיש לבצע באחד משני מצבים עיקריים. כפי שיוכל לספר לכם מי שעשה ניתוח להסרת משקפיים בלייזר, המצב הראשון בו חייבים לבצע בדיקה זו הוא לפני ניתוח לייזר להסרת משקפיים. במצב זה רוצים להעריך האם ישנו עיוות אנטומי, אזורים בעובי מופחת או אי סדירות בקרנית, שיכולים לפגוע בהצלחת הניתוח ואף לפגוע בראייה בשל תפקיד הקרנית בשבירת האור. למרכיבי משקפיים מעל -3 או מעל +2, אצלם ישנה סבירות גבוהה יותר לעיוות אנטומי במבנה העין, חובה לבצע את הבדיקה הזאת לפני ניתוח. מעבר לכך, מבצעים את הבדיקה כאשר ישנו חשד למחלה בקרנית, שמקבלת צורת חרוט במקום הצורה הקעורה הרגילה שלה. במצבים אלה, יבצעו את הבדיקה גם בשביל להעריך את מצב הקרנית, וגם בשביל להתאים עדשות מגע מיוחדות למטופלים הזקוקים להן.
בדיקת שדה ראייה
שדה הראייה שלנו נפגע כתוצאה ממחלות רבות ומגוונות, החל במחלות של עצב הראייה (כמו גלאוקומה אותה הזכרנו פעמים רבות), מחלות של הרשתית, מחלות של העפעפיים, וכן גידולים מוחיים ומחלות של המוח. בדיקת שדה ראייה תהיה בדרך כלל בדיקה ידנית שיבצע אופתלמולוג. זאת באמצעות כיסוי העיניים באופן ידני והערכת שדה הראייה בהתאם לשדה הראייה שלו, כאשר הוא ניצב בגובה העיניים של המטופל. במצבים עדינים וקשים יותר לאבחנה, ישנה גם בדיקה המתבצעת באמצעות מכשור טכנולוגי מיוחד המותאם לכך.
בדיקת עיניים שגרתית לחולי סוכרת
חולי סוכרת יכולים לפתח מצב בשם רטינופתיה סוכרתית – טשטוש ראייה שנגרם בשל פגיעה בכלי הדם הקטנים של העיניים בעקבות מחלת הסוכרת. משום כך, חולי סוכרת צריכים לבצע בדיקת עיניים שגרתית לחולי סוכרת, שבה מעריכים את איכות הראייה שלהם, ומנסים לזהות סימנים מקדימים לרטינופתיה סוכרתית ולטשטוש ראייה. בכל מקרה, הדרך הטובה ביותר למנוע פגיעה בראייה בעקבות סוכרת היא שמירה על סוכר מאוזן.
בדיקות של בלוטות הדמע
על אף שלא מדובר בבדיקות עיניים ישירות של ממש, בלוטות הדמע לוקחות חלק חשוב מאוד בבריאות העין, ומחלות שלהן פוגעות בעיניים ובראייה באופן משמעותי. יש כמה וכמה בדיקות עיניים שמיועדות לבדיקה של מצב בלוטות הדמעות. הבולטות בהן – מבחן שירמר בו מודדים את כמות הדמעות הנספגות מהעין לאורך מספר דקות, מדידה של גובה הדמעות בין תחתית העין לעפעף, ובדיקת TBUT בה צובעים את הדמעה בצבע מיוחד ובוחנים את פיזור הצבע באור כחול.
בדיקות שגרתיות – אל תזניחו את בריאות העיניים שלכם
פירטנו כאן כמות גדולה של בדיקות עיניים ואת חשיבותן, אבל ברור שאלה לא כל הבדיקות בתחום. בכדי לקבל הערכה מדויקת על בריאות העיניים שלכם ולהבין אילו בדיקות נחוצות לכן, אתם צריכים לפנות לרופא עיניים מומחה.
חשוב לזכור כי בדיקות עיניים צריך לבצע לא רק כשאנחנו מרגישים סימפטומים שונים כמו כאב או יובש בעיניים, אלא גם באופן שגרתי ככל שאנחנו מתבגרים ומגיעים לקבוצות סיכון לתחלואה במחלות עיניים שונות. מבחינה שגרתית, עד גיל 40 ההמלצה היא לבצע בדיקות עיניים פעמיים בכל עשור, ומעל גיל 65 יש לבצע בדיקת עיניים מלאה לפחות פעם בשנה. בין הגילאים 40 ל-65 תדירות בדיקות העיניים צריכה להיקבע על ידי הרופא המטפל הוא קובע את התדירות הנחוצה בהתאם לבדיקה המקיפה אותה מומלץ לעשות בגיל 40, עם הגדילה בסיכון לחלות במחלות עיניים שונות.