מהי בדיקת OCT ?
בדיקת OCT – טומוגרפיה קוהרנטית אופטית, הינה אחת מבדיקות האבחון והמעקב החשובות והמובילות בתחום אופטלמולוגיה. מדובר על בדיקת עיניים אשר ממפה את הרשתית ומספקת הדמיה מדויקת על כל המתרחש בתוך העין, כל שכבות הרשתית, קשתית העין, זגוגית העין ועצב הראייה.
הבדיקה הידועה בדיוק וביעילות שלהב, מסייעת לאבחן מחלות ופתולוגיות של העיניים ולטפל בהן בהתאם בצורה הולמת. כמו כן, היא נותנת בידי רופא עיניים כלי חשוב למעקב אחר תהליכים ושינויים שונים המתרחשים בעין.
בדיקת OCT מזכירה מאוד בדיקת אולטרסאונד מבחינת הפשטות שלה, אלא שהיא מבוססת על גלי אור ולא גלי קול. הבדיקה אינה פולשנית, לא מזיקה ואינה כרוכה בתופעות לוואי כלשהן.
כאמור, מדובר בבדיקה הנמנית על מערך בדיקות העיניים המובילות, ביניהן ניתן לציין בדיקת מיפוי קרנית, בדיקת פכימטריה – מדידת עובי הקרנית, בדיקת לחץ תוך עיני, בדיקת שדה ראייה ועוד.
מתי עושים בדיקת OCT?
מטופלים מופנים לביצוע בדיקת OCT במקרים הבאים:
- כאשר הם מתלוננים על בעיה מסוימת הקשורה לעין או לראייה, אשר באה לידי ביטוי בתסמינים שונים כגון: זבובים בעיניים, יובש בעיניים, טשטוש, התדרדרות משמעותית בראייה ועוד.
- צורך באבחון מחלות עיניים מקולריות כדוגמת ניוון רשתית, רטיניטיס פיגמנטוזה, רטינופתיה סוכרתית ועוד.
- צורך באבחון בצקת ברשתית ומעקב אחר התפתחותה.
- צורך באבחון דלף ברשתית וכן חורים, ציסטות ועוד.
- לצרכי מעקב רפואי אחר מחלות עיניים כמו גלאוקומה או קטרקט. ביצוע בדיקת OCT לאחר ניתוח קטרקט, מסייע לבחון את המצב של פנים העין ואת השפעת תוצאות הניתוח והאפקטיביות שלו.
- צורך באבחון לאחר שהעין עברה טיפול נוגד דלקת.
- לבחינת עצב הראייה.
חשוב לציין כי לא מדובר בבדיקת עיניים שגרתית, אשר מתבצעת ללא אבחנה והפניה מסודרת. בדיקת OCT נועדה להשלים תמונת מצב במקרים בהם ידוע על מחלה או בעיה בעין, במקרים בהם עולה חשד לכך, או במקרים בהם נדרש מעקב לאחר שאובחנה בעיה כלשהי.