בדיקות סקר הן סל בדיקות נדרש לכל אדם בוגר
אנחנו רגילים לקרוא להן בדיקות סקר או סקר מנהלים, וזאת לנוכח העובדה שחברות וארגונים רבים שולחים את עובדיהם לבצע בדיקות אלה במכונים הרפואיים השונים באופן קבוע מדי שנה. עם זאת, מדובר בסל
בדיקות רפואיות שכל אדם החל מגיל 40 צריך לבצע אחת לשנה כחלק מהשגרה על מנת לבחון את מצב בריאותו. הרציונל העומד בבסיס בדיקות סקר הינו לגלות מבעוד מועד מחלות ובעיות חבויות שעדיין אין להן תסמינים. הגילוי המוקדם מאפשר טיפול מוקדם ומניעת התדרדרות ולעיתים אף מציל חיים. במילים אחרות מדובר ברפואה מונעת שיש לה חשיבות רבה.
איזה בדיקות נכללות במסגרת סקר מנהלים?
במסגרת בדיקות סקר רפואי נכללות בדרך כלל מגוון הבדיקות הבאות: מדידות גופניות (משקל, גובה, לחץ דם, דופק), בדיקות ראייה ושמיעה, בדיקות דם, בדיקות שתן, אולטרסאונד בטן, בדיקת דם סמוי בצואה, בדיקת הליקובקטר, וכן בדיקות לב כמו בדיקת א.ק.ג, בדיקת לב במאמץ (ארגומטריה) המפוענחות על ידי קרדיולוג.
במסגרת בדיקות סקר לגברים מתבצעת גם בדיקת PSA המשמשת לאבחון סרטן הערמונית ותוצאותיה מפוענחת על ידי אורולוג. במסגרת בדיקות סקר לנשים מבוצעות בדיקת ממוגרפיה ובדיקת פאפ סמיר שתוצאותיהן מפוענחות על ידי גינקולוג.
בתל אביב מדיקל סנטר אנו מבצעים סקר רפואי מקיף הכולל את הבדיקות הללו ועוד.
באיזה גיל צריך להתחיל?
כאמור, בדיקות סקר רפואי מומלצות לכל גבר ואישה בגיל 40 ומעלה. החל מגיל זה עולה שכיחותן של מחלות כרוניות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב לסוגיהן, מחלות ממאירות ועוד. לפיכך, רפואה מונעת בגילאים שמעבר ל-40 מהווה גורם משמעותי המשפיע על בריאותו של האדם. גם אנשים שמנהלים אורח חיים בריא – מקפידים על תזונה מאוזנת, מבצעים פעילות גופנית סדירה ואינם מעשנים – עדיין חייבים להיות עם היד על הדופק ולהיבדק באופן תקופתי. הגיל הוא פקטור חשוב בכל הקשור למצב הבריאותי, ולכן ככל שמתבגרים כך עולה גם החשיבות בביצוע בדיקות סקר.
ככל שהגיל עולה תכיפות הבדיקות גדלה
ניקח לדוגמה בדיקה פשוטה וחשובה כמו לחץ דם. עד גיל 40 מספיק לבצע אותה פעם ב-5 שנים, ואילו מגיל 40 מומלץ לבצעה אחת לשנתיים ומגיל 50 ומעלה לפחות אחת לשנה, ואף יותר מכך אם מדובר בנבדקים הסובלים מיתר לחץ דם או שייכים לקבוצת סיכון.
לא כל הבדיקות נדרשות בגיל 40. כך לדוגמה, בדיקת דם סמוי בצואה לגילוי סרטן המעי הגס או בדיקת PSA לגברים, הן בדיקות שמומלצות לביצוע החל מגיל 50. עם זאת, לאדם שיש לו היסטוריה משפחתית או שהוא משתייך לקבוצת סיכון למחלות אלו – מומלץ לבצע את הבדיקות כבר מגיל 40.