בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

איך למנוע סוכרת

עמוד הביתבלוג › איך למנוע סוכרת

סוכרת – מגיפה שחייבים לעצור

בשנים האחרונות חלה עלייה עולמית בתחלואה במחלת הסוכרת, שכוללת גם את האוכלוסייה בישראל. מבוגרים, צעירים וילדים רבים שאינם מקפידים על תזונה מאוזנת וסובלים מהשמנת יתר, חשופים למחלה ולתוצאות

איך למנוע סוכרת
איך למנוע סוכרת

הלוואי שלה. מחלת הסוכרת פוגעת ביכולת ויסות רמות הסוכר בדם, ומלווה בתסמינים בלתי נעימים.  טיפול בסוכרת  או טיפול בסוכרת ילדים כרוך פעמים רבות בנטילת תרופות כולל הזרקת אינסולין ודורש מעקב אנדוקרינולוג או אנדוקרינולוג ילדים. הבעיה המרכזית היא שסוכרת עלולה לגרום לסיבוכים כמו מחלות לב, אירוע מוחי, עיוורון, אי ספיקת כליות, נמק בגפיים עד כדי סכנת חיים. אין  עוררין על כך שמדובר במגיפה שחייבים לעצור, ולאחרונה מתברר כי הדרך הנכונה ביותר לטפל בעצירת התחלואה בסוכרת היא המניעה.

טרום סוכרת: מצב בו אפשר למנוע את התפתחות מחלת הסוכרת

כיום ניתן לאבחן בקלות את אוכלוסיית האנשים שנמצאים בסיכון ללקות במחלת הסוכרת – אלו הנמצאים במצב של טרום סוכרת. אדם שאובחן כטרום סוכרתי הוא כזה שנמצא במצב ביניים בין בריאות לחולי. במצב כזה, הגוף מאותת לאדם, שאם לא יעשה שינוי משמעותי באורח חייו, יש סיכוי גבוה שתוך מספר חודשים הוא יעבור למצב של מחלה פעילה. מחקרים שנערכו בקרב אנשים טרום סוכרתיים העלו כי שינוי בהרגלי החיים הוריד את הסיכון להתפתחות סוכרת בקרב כ-60% מהם.

נשאלת השאלה: איך מונעים סוכרת?

בגדול, התשובה לשאלה איך למנוע סוכרת הינה: לשנות אורח חיים, לסגל הרגלי חיים בריאים. זאת באמצעות מספר פעולות חשובות כגון:

  1. להיבדק – בניגוד לחולי סוכרת, אצלם כבר קיימים תסמינים שונים המעידים על קיום המחלה, כמו תחושת יובש בפה, השתנה מרובה וכו’, מי שסובל מטרום סוכרת לא יחוש בתסמינים כלשהם. לפיכך חשוב לבצע בדיקות דם לסוכר בצום או אפילו בדיקת העמסת סוכר במידת הצורך. בדיקות אלה חשובות בעיקר לאוכלוסיות סיכון כגון אנשים עם השמנת יתר, מעשנים, נשים עם עבר של סוכרת הריון, וכאלה שיש להם רקע משפחתי של סוכרת. אבחון ואיתור מוקדם של טרום סוכרת בבדיקת דם פשוטה, מספק הזדמנות לשינוי באורח החיים ולמניעת התפתחות סוכרת.
  2. לקבל ייעוץ והדרכה מאנשי מקצוע – רופא משפחה, דיאטנית, מדריכי כושר, סדנאות לשינוי אורח חיים והרגלי אכילה, סדנאות גמילה מעישון וכיו”ב.
  3. לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת – השמירה על תזונה נכונה המומלצת ע”י המומחים בתחום, עשויה למנוע טרום סוכרת וסוכרת. האמור הוא לגבי האוכלוסייה כולה אך בעיקר לגבי ילדים ומבוגרים שסובלים מעודף משקל, שמומלץ כי יעברו טיפול בהשמנת יתר.
  4. לבצע פעילות גופנית שוטפת וקבועה – מומלץ לבצע פעילות אירובית לפחות שעתיים וחצי שבועיות, בתוספת שניים-שלושה אימוני כוח הנמשכים כרבע שעה. ככלל, כדאי להימנע מישיבה מרובה ומחוסר תזוזה לאורך שעות רבות ביום.
  5. להפסיק לעשן – כך ניתן להיפטר מאחד ההרגלים המהווים גורם סיכון לסוכרת.
  6. לטפל בתרופות במידת הצורך – לעיתים רופא ימליץ לאדם טרום סוכרתי לקבל טיפול תרופתי שעשוי להפחית את הסיכוי להתפתחות סוכרת. עם זאת, כל טיפול תרופתי חייב להיות משולב בשינוי אורח חיים אחרת לא יהיה אפקטיבי לאורך זמן.

חשוב לזכור שכל הפעולות הללו שמחוללות שינוי באורח החיים, תורמות לא רק למניעת סוכרת אלא גם להקטנת הסיכון ללקות במחלות אחרות, לירידה במשקל, לעלייה במצב הרוח ולשיפור איכות החיים.

רופאי המחלקה

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין