אנו מבצעים בדיקה לאבחון קדחת הנילוס המערבי – WEST NILE FEVER כחלק משירותי מחלקת בדיקות מעבדה פרטיות באופן דיסקרטי מהיר ואיכותי.
כיצד מתבצעת בדיקת קדחת הנילוס המערבי?
מדובר בבדיקת דם שגרתית ופשוטה לחלוטין. מטרת הבדיקה היא למעשה לאשר או לשלול נשאות של הנגיף הגורם לקדחת הנילוס המערבי, וזאת על ידי מציאת נוגדנים לנגיף בדם הנבדק. הנשאות של הנגיף מועבר בדרך כלל עלי ידי עקיצת נקבת היתוש הטיגריס האסייתי המכונה גם יתוש הנמר האסייתי ואדס מפוספס (שם מדעי: Aedes albopictus), שבמקרים מסוימים עלול לפגוע ולזהם את מערכת העצבים המרכזית במוח ובחוט השדרה.
מתי צריך לעשות את הבדיקה?
את בדיקת קדחת הנילוס באמצעות נוגדנים לנגיף מבצעים אם ישנו חשש קליני להידבקות, עקב מצב של חום גבוה אשר מלווה כאמור בסימנים ותסמינים נוירולוגים, המצביעים על נוכחות זיהום במערכת העצבים המרכזית. לפעמים מבצעים את הבדיקה לאחר ביצוע בדיקת ניקור מותני מקדימה (Spinal Tap), שמדגימה תוצאות שאינן תקינות ומעוררות חשד לנוכחות זיהום נגיפי. חשוב לציין כי אין הכנות מיוחדות בטרם ביצוע בדיקה זו.
תהליך בדיקת קדחת הנילוס המערבי?
בדיקת הנוגדנים לנגיף מתבצעת על ידי לקיחת דגימת דם. כבדיקת דם רגילה על הזרוע להיות במנח ישר כדי שהצוות הרפואי יוכל לקחת את דגימת הדם. הגורם המבצע את הבדיקה יהדק את חלקו העליון של הזרוע בעזרת רצועה אשר עשויה מגומי במטרה לעצור את זרימת הדם ליד, על מנת למנוע דליפה מוגברת של דם באזור הדקירה. מייד לאחר זאת, הנבדק יתבקש לכווץ את כף היד בצורת אגרוף, פעולה אשר עוזרת לבודק לגלות ולמצוא כלי דם טוב ללקיחת הדגימה, בדרך כלל וריד באזור המרפק או האמה. לעתים אפשר לקחת את דגימת הדם גם באזור גב כף היד. לאחר שנמצא וריד שנראה מתאים בגודלו, מעבירים מטלית ספוגה באלכוהול לצורך חיטוי האזור ודוקרים את הוריד על ידי מחט דקה, שמחוברת למבחנה, למזרק או ל”פרפרית” בדיקה. תיתכן הרגשת אי נוחות קלה לאורך הפעולה. בשלב הבא הגורם המטפל שואב את כמות הדם הנדרשת היישר אל תוך מבחנת בדיקה. לבסוף מוצאים את המחט מהוריד ולאחר מכן המטופל נדרש ללחוץ על אזור הדקירה באמצעות מטלית, על מנת למנוע היווצרות שטף דם באזור. הבדיקה אורכת כ-5 דקות.
הנחיות לאחר הבדיקה
כ-2-3 דקות לאחר הבדיקה אפשר לחדול מללחוץ על אזור הבדיקה או כאשר הדימום פסק. לעתים עלול להתפתח שטף דם קל באזור הדקירה, שצפוי לעבור תוך פרק זמן של כמה ימים ולא דורש טיפול. לעתים רחוקות ייתכנו שטפי דם משמעותיים יותר, לצד כאבים ונפיחות באזור הדקירה. במקרה כזה נדרש לדווח על כך לרופא המטפל, כדי לשלול זיהום באזור הוריד (פלביטיס), אשר דורש טיפול.
סרטון אודות קדחת הנילוס המערבי
פענוח תוצאות בדיקת קדחת הנילוס
בדרך כלל תוצאות בדיקת הנוגדנים מתקבלות עד 3 ימי עסקים.
תוצאות תקינות:
IgG negative ; IgM negative – לא הייתה מעולם הידבקות בנגיף, אין חשש למחלה.
תוצאות לא תקינות:
- IgG positive ; IgM negative – הייתה בעבר הידבקות בנגיף, אולם לא קיימת מחלה פעילה.
- IgG negative ; IgM positive – הייתה לאחרונה הדבקות בנגיף, קיים חשש להדבקות במחלה, ולנוכחות מחלה פעילה, המצריכה טיפול.
- IgG positive ; IgM positive – הייתה בעבר הידבקות בנגיף וקיים חשש להדבקות במחלה., ולנוכחות מחלה פעילה, המצריכה טיפול.
קדחת הנילוס תסמינים
הידבקות בנגיף קדחת הנילוס המערבי מתרחשת כאשר ישנה חשיפה ומגע בדם הנגוע בנגיף. המחלה באדם מלווה ברוב המקרים ללא סימנים קליניים, אולם במקרים מסוימים מלווה בבחילות, כאבי בטן, פריחה, ומדי פעם בשלשולים. יתר על כן, ישנם מקרים נדירים אשר בהם הנגיף חודר לתוך רקמות מערכת העצבים, וכתוצאה מכך עלול לגרום לדלקת מוחית או דלקת קרום המוח, המלווים בתסמינים וסימנים נוירולוגים כגון: כאבי ראש, חום גבוה, נוקשות צווארית וכיוצא בזה.
אילו אוכלוסיות מוגדרות בסיכון במחלת קדחת מערב הנילוס?
אנשים אשר נגועים במחלות זיהומיות נוספות אחרות, המועברות גם הן דרך הדם, כמו למשל צהבת (הפטיטיס),HIV וכדומה נדרשים להודיע על כך לצוות הרפואי בטרם ביצוע הבדיקה. מחלות אלה לא מהוות התוויית נגד לביצוע בדיקת אבחון קדחת הנילוס המערבי, אולם על הצוות הרפואי לנקוט במשנה זהירות כדי למנוע מצב של הידבקות.
אנו בתל אביב מדיקל סנטר ערוכים לקבל את מטופלינו ולבצע מגוון רחב של בדיקות מעבדה לרבות בדיקת קדחת הנילוס. אם אתם רוצים להיות רגועים או אינכם חשים בטוב ורוצים לשלול את המחלה אנחנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר.