זימון תור אונליין
קודם כל – מה זה בכלל וריקוצלה וכיצד היא נוצרת?
לפני שנשכיל להסביר מה זה בדיוק וריקוצלה, צריך להבין דבר או שניים ברפואת מערכת המין הזכרית – אורולוגיה. מערכת המין הזכרית היא מערכת מורכבת, שתלויה במידה רבה בזרימת דם תקינה דרך הוורידים המנקזים את הדם מהאשך כלפי מעלה, לתוך הגוף. שק האשכים הוא מערכת שחייבת להיות מקוררת, ואבולוציונית זו גם הסיבה ששק האשכים יוצא החוצה מהגוף (בניגוד למערכת המין הנקבית). זרימת הדם המבוקרת דרך ורידי האשך מבטיחה טמפרטורה נמוכה, והדבר מושג דרך מערכת של שסתומים חד כיווניים, שמוודאים שכיוון זרימת הדם הוא אחד, ושאין חזרה של דם אחורה לתוך האשך שתגרום לחימום. וריקוצלה היא מצב בו אותם שסתומים חד כיווניים לא מבצעים את תפקידם בצורה טובה, ויש חזרה של דם (עם פסולת שאמורה להיות מנוקזת דרך הוורידים) חזרה לתוך האשך. מצב זה יוצר דליות – ורידים מנופחים ורגישים, ומעלה את הטמפרטורה של האשך.
מהם התסמינים של וריקוצלה?
למצב של וריקוצלה תסמינים שונים, שיכולים להופיע כולם יחד או בנפרד. ראשית, וריקוצלה היא הגורם המוביל בעולם למצב של אי-פוריות זכרית. ישנה הערכה (המבוססת על מחקרים של אוניברסיטת אוקספורד) שכ-90% מכלל מקרי חוסר הפוריות בגברים נגרמים כתוצאה מווריקוצלה. זהו נתון מאוד גבוה, משום שישנן מחלות אורולוגיות לא מועטות הגורמות לאי-פוריות, ושכיחותה הגבוהה של וריקוצלה כגורם לכך מעיד עד כמה היא נפוצה. במבוגרים, הפנייה שבעקבותיה תאובחן וריקוצלה תהיה תלונה של חוסר הצלחה של זוג בכניסה להיריון, כאשר הדבר אפשרי גם כאשר יש לזוג כבר ילדים והיו הריונות מוצלחים בעבר. עוד סימפטום הוא הגדלה של האשך, שמורגשת על ידי הגבר עצמו או בת/בן הזוג. מלבד זאת, למצב של וריקוצלה תסמינים אפשריים כמו כאב משמעותי באזור האשכים, שיכול גם להקרין לבטן התחתונה ולירך – אם כי זהו סימפטום נדיר יותר.
כיצד מאבחנים וריקוצלה?
אבחנה של וריקוצלה מבוססת על בדיקה אורולוגית ועל בדיקות הדמיה, בדגש על אולטרסאונד.
להלן אמצעי האבחנה העיקריים:
- בדיקה גופנית: הכלי השכיח ביותר והיעיל ביותר לאבחון וריקוצלה הוא בדיקת אורולוג גופנית. הבדיקה מתבצעת בעמידה, כשהאורולוג המומחה בודק את האשכים בעיקר לאיתור של הגדלה ושל רגישות בוורידי האשך כמו כן, הוא בודק סימפטומים נוספים שיכולים להופיע באזורים אחרים בגוף (גב, בטן תחתונה, רגליים). גם אם לא מורגשת וריקוצלה בבדיקה ראשונית, הבדיקה תכלול גם ניסיונות להגדלת הלחץ התוך-גופי (ולסלבה) על מנת להגדיל את הלחץ באשך ולבחון האם נוצרת וריקוצלה במצב זה. הגדלת אשך עם כאבים או עם תלונה ראשונית של אי-פריון מקבלת אבחנה של וריקוצלה עד שיוכח אחרת. החיסרון בבדיקה גופנית הוא שניתן להרגיש וריקוצלה בדרך כלל רק באשך השמאלי – אך במצב זה בכל מקרה יהיה בירור בבדיקת הדמיה, שתאפשר לאבחן זאת גם באשך הימני.
- אולטרסאונד: הבדיקה ההדמייתית היעילה ביותר לאבחנה של וריקוצלה היא בדיקת אולטרסאונד, או ליתר דיוק – אולטרסאונד אשכים. בדיקה זו היא למעשה בדיקת דופלר, בה בודקים את זרימת הדם בוורידים באמצעות מכשיר ההדמיה המפרש בעצמו וצובע את זרימת הדם בכיוונים שונים. בדיקה זו יכולה לסייע לאבחן זרימת דם לא תקינה ופעילות פגומה של השסתומים החד-כיווניים, שהיא כזכור הגורם המרכזי לווריקוצלה. הבדיקה מתבצעת גם היא בעמידה.
- ונוגרפיה: ונוגרפיה היא בדיקה בה מזריקים חומר ניגוד לוורידים באזור מסוים, ומבצעים בדיקת רנטגן בכדי לנטר את זרימת חומר הניגוד בצורה מדויקת. בדיקה זו היא הבדיקה האבחנתית המובהקת ביותר לאבחון וריקוצלה, ואם יש שאלה אבחנתית ולא בטוחים בדיוק האבחנה ייעשה בה שימוש. במרבית המקרים, לא יהיה צורך להגיע עד לבדיקה זו על מנת להבטיח את אבחנת הווריקוצלה.
בדיקות אורולוגיות אחרות, כמו אורודינמיקה או אורופלומטריה, משמשות לאבחנה של בעיות במערכת השתן, ואין להן ערך אבחנתי בבירור של וריקוצלה או של בעיות פריון אחרות.
דרכי טיפול בווריקוצלה
למצב של וריקוצלה טיפול יעיל ביותר, שמצליח להגיע לפתרון מלא של הבעיה באחוז גבוה מאוד של המקרים ללא התערבות נוספת. במצב של וריקוצלה טיפול צריך למעשה לתקן את בעיית זרימת הדם שהובילה להיווצרות הווריקוצלה מלכתחילה. הטיפול הזה יכול להיות כירורגי או מיני-פולשני בהתאם לצורך ולהתאמה לכל מטופל. להלן נציג את שיטות הטיפול:
- ניתוח: ישנן מספר גישות ניתוחיות לטיפול בווריקוצלה, אך כולן חותרות להשיג את אותה המטרה – חסימת זרימת הדם הוורידי המובילה להיווצרות המצב. ניתוח בגישה פתוחה יכול להיות ניתוח בו מבצעים קשירה חד צדדית של הווריד הראשי המנקז את האשך הפגוע, והוא יכול להיות גם ניתוח בו מבצעים קשירה גבוהה ודו-צדדית של ורידי האשך. לאחר קשירת הוורידים הפגומים (לא ניתן לתקן אותם ולכן חוסמים את השימוש בהם), הדם מהאשך ינוקז דרך הוורידים התקינים שישנם, ומצב הפריון (כמו גם סימפטומים נוספים שיכולים להופיע) ייפתר תוך זמן קצר. עוד אפשרות היא ניתוח בגישה לפרוסקופית (מיני-פולשנית) ולא פתוחה, בה תופעות הלוואי יכולות להיות קלות יותר, אך לא תמיד ניתן לנתח בגישה זו.
- צנתור: צנתור הוא טיפול מיקרו-כירורגי, המתבצע בשיטה מיקרוסקופית עם החדרה של צינור זעיר, שמסוגל להיכנס לתוך מערכת הוורידים עצמה, ולבצע בה את הצעדים הטיפוליים השונים שנחוצים. שיטה זו פותחה לפני כשני עשורים על ידי שני רופאים ישראלים (גת וגורן), והיא נחשבת כיום לטיפול היעיל ביותר בשקלול כל הפרמטרים הטיפוליים – הצנתור לא דורש אשפוז ויכול להתבצע בתנאי מרפאה, ההתאוששות ממנו מינימלית ואחוזי ההצלחה שלו גבוהים בדיוק כמו ניתוח מלא. במהלך הצנתור מאתרים את רשת הוורידים הגורמת לווריקוצלה (ורידי האשך מסודרים בצורת רשת סבוכה) ומבצעים קשירה דו צדדית שלה, בכדי להבטיח זרימת דם יעילה ומהירה אל האשך והחוצה ממנו.
אחוזי ההצלחה של טיפולי וריקוצלה, בין אם מדובר בניתוח פתוח, ניתוח לפרוסקופי או צנתור, הם גבוהים מאוד ועומדים על בין 80 ל-90 אחוזי הצלחה, ובישראל אפילו למעלה מכך.
כל תלונה הקשורה לאשכים מחייבת בירור מומחה
וריקוצלה יכולה להסתמן במספר אופנים, כאשר ההתייצגות השכיחה ביותר היא אמנם כאשר ישנה חוסר הצלחה בכניסה להיריון וירידה בספירת הזרע של בן הזוג. עם זאת, בהחלט תיתכן גם התייצגות של כאב באשכים, רגישות או הגדלה של האשכים. בכל מצב כזה אסור להשאיר את המצב כמו שהוא – טיפול מאוחר מדי בווריקוצלה יכול לגבות מחיר יקר מאוד מפוריות הגבר, ולהוביל גם לסימפטומים קשים הרבה יותר בטרם המצב ייפתר. לכן, יש לפנות למרכז רפואי איכותי בהקדם, לטיפול ואבחנה על ידי אורולוג מומחה, ולאחר מכן להתאמת הטיפול המיטבי לפתרון המצב.